ЄС чекає конкретики від України про консорціум щодо ГТС - посол

Середа, 20 березня 2013, 18:32

Ініціатива про участь європейської сторони у можливому газотранспортному консорціумі повинна виходити від України, і таку пропозицію необхідно детально конкретизувати.

Про це заявив посол ЄС в Україні Ян Томбінський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Газотранспортна система належить Україні. Тому ЄС не прийде з якимись пропозиціями, це - українське питання, Україна повинна запросити ЄС... Але ніяких конкретних пропозицій немає", - сказав він.

Посол додав, що необхідна також повна інформація про українську ГТС і дотримання Києвом правил Європейського енергетичного співтовариства.

Реклама:

За його словами, стороною таких переговорів на даному етапі може виступати комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, який знаходиться в контакті з європейськими операторами газового ринку.

У той же час Томбінський зазначив, що мова не йде про надання коштів з європейського бюджету, а про гарантії, що даний проект відповідає регуляціям ЄС.

Крім того, глава відділу комунікацій та міжінституційних відносин Єврокомісії Флоріан Ермакора підтвердив зацікавленість ЄС у створенні тристороннього консорціуму, так як це допоможе залучити фінансування для реконструкції ГТС і підвищення надійності її роботи.

"Єврокомісія чітко дала знати, що ми зацікавлені у тристоронньому консорціумі. Ми вважаємо, що тристоронній консорціум - це правильне рішення тієї проблеми, яка існує", - сказав він.

Водночас Ермакора зазначив, що створення двостороннього консорціуму з участю тільки української та російської сторони також можливо.

"Наша позиція така: інформуйте, будь-ласка, що відбувається, особливо перед тим, як будуть прийняті якісь зобов'язання, зокрема, законодавчі", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!