Думка експерта: Україна зробить помилку, якщо відмовиться від LNG-терміналу

Вівторок, 12 березня 2013, 12:52

Відмова України від будівництва LNG-терміналу буде свідчити про те, що ми нездатні вести власну енергетичну політику.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Іван Надєїн.

"Офіційна версія, ніби від тендеру відмовилися навмисно, не витримує жодної критики. Дійсно, в листопаді 2012 року було підписано угоду з американською компанією Excelerete Energy LP про оренду мобільної плавучої платформи для прийому зрідженого газу. Але передбачалося, що орендувати плавучий LNG-термінал Україна буде на період будівництва наземної частини регазифікаційного терміналу в Одеській області. Тобто, одне іншому не суперечить. Сьогодні ж виходить так, що угода з американцями дає можливість відмовитися від будівництва терміналу, а це не так", - підкреслив Надєїн.

За його словами, LNG-термінал - це тест української влади на здатність довести до логічного завершення бодай один амбітний проект, спрямований на розширення можливостей імпорту газу та зміцнення енергетичної незалежності країни.

Реклама:

"Сьогодні все виглядає так, що ми не знаємо, чого хочемо, а навіть якщо знаємо, готові відмовитися відразу ж, як тільки нам покажуть приманку. В даному випадку приманкою є знижка на газ. Не виключено, що одна з умов, яку нам пред'являють в ході українсько-російських переговорів - анулювання проекту з будівництва LNG-терміналу. Росії невигідно, щоб цей проект був реалізований, оскільки він здатний похитнути монополію "Газпрому" на українському ринку", - відзначив експерт.

Але перед тим, як відмовлятися, потрібно взяти до уваги, що сьогодні відбувається на європейському енергетичному ринку.

Вже в 2014 році власний LNG-термінал потужністю від 5 млрд до 7,5 млрд кубометрів газу планує відкрити Польща. Повним ходом йде підготовка до будівництва балтійського LNG-терміналу, який буде забезпечувати газом Латвію, Литву, Естонію і Фінляндію. Подібні об'єкти вже працюють в Іспанії, Франції, Великобританії, Італії.

В цілому, загальна продуктивність європейських терміналів для скрапленого природного газу становить понад 130 млрд кубометрів на рік, а через п'ять років вона повинна збільшитися до 260 млрд. кубометрів на рік.

"Все це говорить про те, що в країнах ЄС постачання зрідженого газу розглядають як вагому альтернативу "Газпрому". Чого поки не можна сказати про Україну, де, схоже, розраховують використовувати це LNG-термінал карту в рукаві і обміняти на кілька десятків доларів знижки", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!