Кіпр попросив у Росії п'ятирічну відстрочку по мільярдному кредиту

Неділя, 20 січня 2013, 15:22

Кіпр офіційно звернувся до Росії з проханням відстрочити на 5 років виплати по міждержавному пільговому кредиту на 2,5 млрд євро, який був виданий в 2011 році.

Про це заявив міністр фінансів острівної держави Васос Шіарлі, передають "РИА Новости".

Як повідомляється, Кіпр опинився в борговій кризі, що вразила одразу кілька країн Південної Європи, восени 2011 року. Тоді ж було взято кредит у Росії на суму, що становить близько 10% ВВП країни.

Влітку 2012 року острів почав попередній етап переговорів з "трійкою" міжнародних кредиторів - Єврокомісією, ЄЦБ і МВФ. Однак досягти угоди поки не вдалося.

Реклама:

Крім того, Кіпр звернувся до Росії з проханням видати ще один кредит, тепер вже на 5 млрд євро. Пізніше російська влада заявила про те, що Нікосії ці гроші не знадобляться, оскільки кіпріоти повинні домовитися про допомогу від "трійки".

15 січня міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив депутатам бундестагу, що Росія повинна взяти участь у порятунку Кіпру від боргової кризи.

Самі німецькі законодавці не впевнені в тому, що кошти слід виділяти, оскільки Кіпр підозрюється в допомозі податковим ухильниками.

У 2011-2013 роках кредитний рейтинг Кіпру був знижений на 9 щаблів, і зараз кіпрські боргові зобов'язання вважаються "сміттєвими".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: