ЄЦБ може отримати право вето на злиття банків

Четвер, 22 листопада 2012, 11:05

Європейський центробанк (ЄЦБ) може отримати право накладати вето на операції зі злиття і поглинання в банківському секторі тих країн, які увійдуть в систему єдиного банківського нагляду.

Про це передає "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на агентство Bloomberg.

Проект положень функціонування банківського союзу, підготовлений Кіпром, який до кінця 2012 року очолює Євросоюз, припускає, що нацрегулятори будуть сповіщати ЄЦБ про передбачувану операцію в банківському секторі, принаймні, за десять днів до її завершення.

Далі ЄЦБ буде вирішувати, чи потрібно забороняти таку угоду.

Реклама:

Кіпр також пропонує створити спецкомітет регулятора, який займеться контролем його рішень у плані нагляду за банківським сектором.

Нагадаємо, лідери країн ЄС домовилися в жовтні про початок роботи системи єдиного банківського нагляду протягом 2013 року.

Якщо все піде за планом, до 2014 року ЄЦБ зможе повністю здійснювати нагляд за всіма банками єврозони, а їх близько шести тисяч.

Крім того, ЄС отримає можливість здійснювати при необхідності пряму рекапіталізацію банків з антикризового фонду єврозони.

Підготовлений Кіпром проект також передбачає, що ЄЦБ зможе вимагати від банків збільшити капітал, відмовитися від ризикованих операцій або надати інформацію про ступінь ліквідності активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!