Китайці не хочуть працювати з європейськими банками

Середа, 30 травня 2012, 20:24

Найбільші китайські банки відмовилися від угод з кредитування і торгівлі деривативами з деякими європейськими партнерами, прагнучи захистити себе від наслідків боргової кризи в Європі.

Підконтрольні державі китайські банки (Industrial & Commercial Bank of China, Bank of China і Bank of Communications) скоротили число операцій з французькими Société Générale, BNP Paribas і Crédit Agricole, а в окремих випадках - навіть зі швейцарським UBS, пише газета "Ведомости" із посиланням на джерела, знайомі із ситуацією.

На думку аналітиків, нова тенденція, помічена в кінці 2011 - початку 2012 рр.., Не зробила помітного впливу на фондування і торгові операції європейських банків, оскільки Китай як і раніше відіграє досить скромну роль на ринку капіталу і деривативів.

Європейська влада звернулися до Пекіну з проханням допомогти їм вирішити боргову кризу.

Реклама:

У відповідь китайське керівництво висловило впевненість в майбутньому Європи, але нічого конкретного не обіцяв.

Тому деякі аналітики розцінили поведінку китайських банків як свідчення нещирості Пекіна.

"Китайська влада сказали, що підтримають Європу. Це їхня справа. Багато комерційні компанії торгуються на ринку і несуть відповідальність перед акціонерами", - сказав Чжао Цинмін, провідний аналітик China Construction Bank.

Аналітик Moody's Investors Service Івонн Чзан додала: "Швидше за Європу підтримають державно-приватні банки Китаю, а не комерційні".

Як вважають багато експертів, відмова від операцій з європейськими банками свідчить про те, що китайці витягли урок з банкрутства Lehman Brothers: у 2008 році вони не встигли вчасно скоротити обсяг кредитів, виданих американському інвестбанку, і понесли збиток.

"Банкрутство Lehman пробудило багатьох з нас, і зараз ми весь час відслідковуємо ризики, пов'язані з нашими партнерами", - сказав представник керівництва пекінського банку.
Європейський фінансова криза за останні кілька тижнів посилився через побоювання з приводу можливого виходу Греції з єврозони.

Європейські банки виявилися відрізані від ринків капіталу і не бажають видавати один одному кредити, хоча і не відчувають нестачу ліквідності завдяки антикризовій програмі Європейського Центробанку.

Великі китайські банки приступили до перегляду кредитних профілів європейських партнерів у другій половині 2011 року.

Першим скорочувати торговельні операції з європейцями став Bank of China, який активніше за інших китайських банків працює за кордоном.

З кінця 2011 року він припинив покупку деривативів, включаючи кредитні дефолтні свопи, у ряду європейських банків, у тому числі у Société Générale та Crédit Agricole (на цих фінансових інструментах погорів недавно JPMorgan Chase).

Крім того, Bank of China припинив торгувати валютними деривативами з UBS і BNP Paribas.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!