Через збільшення запасів нафти Іран позбувся козиря на переговорах

П'ятниця, 13 квітня 2012, 16:11

Несподіване збільшення світових запасів нафти і зростання обсягів експорту з Саудівської Аравії знижують вірогідність того, що санкції проти Ірану підштовхнуть вгору нафтові котирування.

Тегеран залишився без козиря на переговорах щодо ядерної програми, які відбудуться після більш ніж річної перерви, пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Steet Journal.

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) в четвер повідомило, що тенденція до скорочення пропозиції на світовому ринку нафти, яка тривала більше двох років, змінилася на протилежну: "Цикл неухильного погіршення фундаментальних показників, який спостерігається з 2009 року, перервався".

За даними IEA, світові запаси нафти протягом I кварталу 2012 року збільшувались на 1,2 млн барелів на добу.

Реклама:

Це означає, що влітку на нафтовому ринку попит та пропозиція будуть збалансовані навіть в тому випадку, якщо через санкції Іран не поставить близько 1 млн барелів на добу.

Тієї ж думки дотримується і Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), яка відзначила, що ринки в достатній мірі забезпечені енергоносієм.

Зростання пропозиції нафти обумовлене декількома факторами.

Видобуток країнами ОПЕК випереджав попит головним чином завдяки тому, що Саудівська Аравія нарощувала видобуток і резерви (хоча найбільший в світі експортер "чорного золота" стверджує, що не планує замінити Іран).

Китай також запасався нафтою.

Зміна ситуації на ринку привернула загальну увагу напередодні переговорів між Іраном і шістьма світовими державами - Великобританією, Німеччиною, Китаєм, Росією, США і Францією, які почнуться в Стамбулі вже на цих вихідних.

У сформованих умовах "шістці" країн легше буде пригрозити Тегерану санкціями, щоб він відмовився від ядерних розробок, які, як вважають багато хто на Заході, спрямовані на створення атомної бомби.

Іран наполягає на мирному характері своєї ядерної програми.

До сих пір Іран, що займає четверте місце в світі за обсягом видобутку, давав зрозуміти, що Захід потребує його нафти не менше, ніж він сам потребує припливу нафтодоларів.

"Світова економіка дорого заплатить за санкції проти експорту іранської нафти. Наслідки ембарго дестабілізують нафтовий ринок, а не Іран. Ми завжди знайдемо інших покупців", - сказав міністр фінансів Ірану Сейід Шамсадін Хосейні у вівторок.

Ембарго на покупку іранської нафти в повному обсязі набуде чинності в кінці червня (на спотовому ринку європейські компанії вже перестали закуповувати іранську нафту).

Президент США Барак Обама вже підписав законопроект, що забороняє американським і закордонним компаніям проводити операції через іранський центробанк, який, в основному, обслуговує платежі при продажі нафти.

Американські і європейські дипломати вважають, що санкції дали певний ефект: за словами держсекретаря США Хіларі Клінтон, США "отримують сигнали, що (іранці) сядуть за стіл переговорів з новими ідеями".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!