США виділили 67,5 мільйона доларів на створення в Україні ядерної установки

Неділя, 1 квітня 2012, 11:12

США в обмін на відмову України від використання високозбагаченого урану виділили 67,5 млн доларів на створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.

Про це "Дзеркалу тижня. Україна" повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект зі створення ядерної установки.

"Деякі компоненти установки вже виготовлені і прийняті нами в розроблювачів з різних країн — Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Росії, Китаю, України. Але більшу частину замовлень уже розміщено в нашій країні. На сьогодні американська сторона підписала контрактів на 67,5 млн доларів", - повідомив доктор фізико-математичних наук.

Однак, за словами науковця, всі необхідні контракти ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 року.

Реклама:

"Ще не підготовлені необхідні контракти на 5,5 млн. дол., оскільки ми не провели відповідних розробок, це, знову ж таки, наше упущення. Точніше, навіть не упущення, цього просто неможливо було зробити. Нам дістався надзвичайно великий обсяг робіт", - пояснив він.

За словами Карнаухова, на території розміщення майбутньої установки в даний момент завершуються будівельні роботи нульового циклу.

"Спорудження будівлі трохи відкладається і буде завершене в листопаді поточного року. Але діючий контракт на спорудження цього будинку підписано, і немає жодних сумнівів, що американці його виконають, оскільки це юридично зобов’язальний документ", - додав науковець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!