Клюєв виступає за тристоронній консорціум щодо ГТС

Понеділок, 12 березня 2012, 11:59

Секретар РНБО Андрій Клюєв вважає, що Україні вигідніше створити тристоронній консорціум за участю України, Євросоюзу (як споживача газу) і Росії (як постачальника газу) з управління газотранспортною системою.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інвестгазеті".

"Сьогодні я вважаю, що тристоронній консорціум краще", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи буде він виступати проти створення двостороннього консорціуму, секретар РНБО заявив: "Якщо на двосторонній основі підуть однозначно вигідні для України пропозиції, то все може бути".

Реклама:

При цьому він вказав, що завжди потрібно аналізувати всі умови та ризики.

"Найважливіше - наші національні інтереси. А вони полягають у тому, щоб транзит російського газу в Європу гарантовано здійснювався саме через Україну (а не в обхід) і в далекій перспективі, і як можна у великих обсягах", - заявив Клюєв.

Нагадаємо, за заявами багатьох експертів, консорціум є прихованою формою приватизації ГТС України. Єдиною державою, яка отримає з цього зиск, є Росія.

За багатьма оцінками, Україна не потребує створення консорціуму для модернізації ГТС, і навіть мала шанс отримати на це кредити міжнародних банків. Проте, керівництво НАК "Нафтогаз України" блокувало такі угоди.

Вже більше трьох місяців відбуваються переговори між Україною та Росією щодо зниження ціна на російський імпортований газ. Проте, делегація на чолі з міністром енергетики України Юрієм Бойко не отримала жодного позитивного результату, але поступово готується у тому чи іншому вигляді віддати ГТС та внутрішній газовий ринок в управління росіянам.

На думку деяких експертів, Андрій Клюєв є одним з російських лобістів в Україні.

Зокрема, Секретар РНБО вважає, що створення консорціумів при транзиті палива дуже важливо.

Як приклад він навів ситуацію з нафтопроводом "Одеса - Броди".

"Наведу за приклад нафтопровід "Одеса - Броди", який мені свого часу доводилося запускати в аверсному режимі. Якщо б ми до початку будівництва правильно підійшли до процесу і створили консорціум або СП за участю країн або компаній, що мають сировину, транзитні потужності (України), і компаній, які споживають цю сировину, нафтопровід би ефективно працював. А так ми отримали нафтопровід "з нізвідки в нікуди".

Як відомо, Росія хотіла створити двосторонній консорціум з управління ГТС України. Але Україна наполягає на тому, щоб до консорціуму увійшов і Євросоюз.

Єврокомісія в січні 2012 року направила міністру енергетики РФ Сергію Шматку лист із пропозицією стати третьою стороною в газових переговорах між Києвом і Москвою.

Остаточної відповіді з цього питання поки немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!