Грищенко вважає, що США перестануть бути єдиним світовим лідером

Субота, 10 березня 2012, 14:02

Наразі створюється нова система міжнародних відносин, в якій США втрачають роль яскраво вираженого світового лідера.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, передає DT.UA.

"Геополітична криза сучасного світу - це насамперед криза лідерства. Двополюсний світ канув у Лету. Туди ж подівся і однополюсний. Прогноз про те, що їм на зміну приходить багатополюсний, видається ймовірним, але швидше - на перспективу", — зазначив міністр.

На його думку, наразі світ не має вираженого геополітичного лідера.

Реклама:

"США та ЄС зосередилися на собі, а молоді "тигри“ ще не виробили традицій експансіоністської політики на глобальному рівні. В геополітичному розумінні ми знову-таки стоїмо на порозі нової реальності, яка не обов’язково буде зі знаком "плюс", - вважає Грищенко.

Глава МЗС зазначив, що стрімкий економічний розвиток Китаю сприятиме перегляду США та, меншою мірою, ЄС їх глобального порядку денного.

"Відбувається децентралізація глобального впливу, створюється нова система міжнародних відносин, в якій США, як і раніше, будуть невіддільною частиною, але вже більшою мірою як посередник. І, судячи з риторики Вашингтона, він до цієї ролі морально готовий. Сполучені Штати не втратять місця глобального лідера. Але перестануть бути єдиним лідером", - прогнозує Грищенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: