Без скорочення видатків уряд не має шансів – експерт

Четвер, 1 березня 2012, 13:31

Щоб уникнути дефолту, уряду доведеться скорочувати витрати бюджету.

Про це сказав екс-керівник Міністерства фінансів Ігор Уманський в програмі "Реальна економіка: погляд".

"Ситуація дуже заплутана. Зовнішні ринки закриті. Співпраця з МВФ заморожена, незалежно від того, підвищить Україна тарифи на газ для населення, чи ні. По дипломатичних каналах досить чітко прозвучало, що за чинної політики програму Фонд не продовжить", - зазначив Уманський.

За його словами, "внутрішній ринок практично мертвий".

Реклама:

"Так, останнім часом Мінфін може розмістити тільки тримісячні облігації, чого я не пам'ятаю за всю історію незалежності - щоб настільки короткий інструмент емітували", - підкреслив Уманський.

Експерт зазначив, що необхідно переглянути бюджет на 2012 рік.

"Враховуючи, що бюджет приймався в грудні, той обсяг боргу, який був затверджений, не передбачав цілий перелік речей, які відбулися, і які необхідно буде закривати в цьому році", - зауважив екс-керівник Мінфіну.

Він нагадав, що український уряд повинен виплатити 2 млрд доларів боргу "ВТБ банку". Це кредит, який видавався Україні на півроку із правом тричі його продовжити.

"Україна вже скористалася три рази своїм правом, і такого права більше немає. І його потрібно буде або погасити у червні, або домовлятися з ВТБ про рефінансування", - відзначив Уманський.

Сердь інших боргів він назвав запозичення в грудні, які, за його оцінками, становлять близько 2,5 млрд гривень.

"Причому всі вони були короткостроковими - до року. І погашати їх треба в цьому році", - підкреслив експерт.

За його словами, в такій ситуації "в уряду не буде іншого виходу як скорочувати витрати".

"Треба починати скорочувати з себе. Треба переглядати і дотації, які отримують деякі підприємства. Але я б все-таки почав з держапарату", - сказав Уманський.

"У нас всі реформи скорочення держапарату призводили до того, що скорочували більш дієздатний персонал в центральних органах влади. Їх і раніше не так багато було. При цьому у нас 62 тисячі податківців, 250 тисяч представників МВС. Навіщо? Ми готуємося до війни або бунтів?", - зауважив він.

Як відомо, раніше агентство Bloomberg повідомляло, що за ймовірністю дефолту Україна поступається лише Греції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!