Нацбанк знизив активність емісії готівки

Вівторок, 7 лютого 2012, 09:22

Центробанк уповільнив темпи монетизації економіки.

Згідно з оприлюдненим ним звіту, 2011 року обсяг гривневих банкнот і монет виріс на 9,48 млрд гривень (+4,7%) - до 209,5 млрд гривень, пише "Комерсант Україна".

Це в три рази менше, ніж у 2010 році, коли в обіг надійшло майже 29,5 млрд гривень. Такі темпи виявилися на рівні з приростом ВВП (5,2%), так і інфляції (4,6%).

З урахуванням продажу на міжбанку в минулому році 3,7 млрд доларів, а також скорочення заборгованості кредитних установ перед НБУ в розмірі 456 млн гривень, покупка держпаперів стала єдиним каналом безготівкової емісії гривні.

Реклама:

В минулому році портфель держпаперів на балансі НБУ збільшився на 21 млрд гривень, що більш ніж в два рази більше, ніж у 2010 році.

Обсяг кредитів рефінансування банків знижувався протягом перших дев'яти місяців року, проте в IV кварталі майже досяг рівня початку року - 60,3 млрд гривень.

Активність центробанку в покупці ОВДП пов'язана з їх низькою привабливістю для приватних покупців, тим більше ОВДП з низькою прибутковістю, випущених для капіталізації НАК "Нафтогаз України" і банків.

Учасники ринку очікують подальшого зниження темпів емісії готівки через більш активне використання розрахунків за допомогою платіжних карт.

У минулому році обсяг безготівкових розрахунків зріс до 8% від всіх операцій за картами - до 46,3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!