США можуть спровокувати ще одну глобальну кризу

Четвер, 19 січня 2012, 16:31

Якщо США хоча б на один день затримають виплати за держборгом, це де-факто означатиме дефолт, який загрожує світовій економіці непередбачуваними наслідками.

Про це заявили експерти, коментуючи відмову палати представників конгресу США підвищити верхню межу держборгу країни на 1,2 трлн доларів, на чому наполягає президент Барак Обама, повідомляє ТСН.

Розширення рамок держборгу необхідне для забезпечення функціонування уряду, а також для обслуговування державного боргу.

Республіканці, які контролюють нижню палату конгресу, наполягають, що збільшувати межу держборгу не можна, бо Обама не здатен стримати зростання витрат держапарату.

Реклама:

Як відомо, влітку 2011 року, через аналогічну ситуацію виникла реальна загроза того, що США оголосять дефолт за своїми борговими зобов'язаннями.

Тоді міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's уперше знизило рейтинг США з "ААА" до "АА+", що викликало паніку на фондових ринках.

Проте, компроміс таки був знайдений і Обама вранці 2 серпня підписав схвалений Конгресом закон про державний борг, який запобіг технічному дефолту, котрий міг би бути оголошений вже ввечері того ж дня.

Державний борг США складає наразі 14,3 трлн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!