Попит на іноземну валюту у 2012 році може зменшитися

Вівторок, 17 січня 2012, 10:04

Незважаючи на стабільність курсу гривні в 2011 році, населення продовжило активно купувати іноземну валюту - чистий попит становив 13,5 млрд доларів.

Цього року попит зменшиться через падіння доходів населення, проведення чемпіонату Євро-2012 і можливого зміцнення купівельної спроможності гривні, пише "Коммерсант-Украина".

Подальший інтерес до валюти буде залежати від девальваційних очікувань населення напередодні парламентських виборів, відзначають експерти.

Стабільність курсу гривні, який залишається практично незмінним із квітня 2009 року, не посилила довіру населення до національної валюти.

Реклама:

Нацбанк підрахував, що за 2011 рік українці купили у банків іноземної валюти на 13,45 млрд доларів більше, ніж продали (31,69 млрд доларів проти пропозиції 18,25 млрд доларів).

Це на 38,2% перевищує покупку попереднього року (9,73 млрд доларів).

Піковим місяцем став серпень, коли чиста купівля валюти населенням становила 2,09 млрд доларів, а найменше валютою цікавилися в грудні - 740 млн доларів.

Перевищення попиту на валюту над пропозицією змушувало центробанк витрачати міжнародні резерви - зі свого максимуму в липні (38,21 млрд доларів) до кінця року вони зменшилися на 6,42 млрд доларів (до 31,79 млрд доларів).

В цілому за 2011 рік резерви впали на 2,79 млрд доларів.

Неослабний інтерес українців до валюти пояснювався декількома причинами - необхідністю заощадження коштів та погашенням кредитів.

"Інфляційні та девальваційні очікування населення залишилися високими через сумніви у достовірності даних і підозр у штучній підтримці курсу гривні Нацбанком при досить високому темпі приросту доходів населення. До того ж попит на валюту для погашення іпотечних кредитів залишається величезним", - говорить начальник управління макроекономічних досліджень Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері.

Крім того, песимістичні настрої підігріваються побоюваннями посилення кризи.

У січні все одно обсяги покупки валюти практично не зменшилися.

"Хоча ділова активність знизилася, попит і пропозиція були слабкими. Але населення все одно продовжує активніше скуповувати валюту, ніж продавати", - говорить директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банку Антон Болдирєв.

Учасники ринку відзначають, що валютні резерви можуть досягти критичної точки вже до середини 2012 року, якщо приплив коштів від зовнішньоекономічних операцій не збільшиться.

Необхідну критичну валютну підживлення країни, за словами Тантелі Ратувухері, зможе забезпечити проведення чемпіонату Євро-2012.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!