"Нафтогаз" не передав ФДМ і половини акцій облгазів для приватизації

Понеділок, 16 січня 2012, 14:48

НАК “Нафтогаз України” передала Фонду держмайна 18 пакетів газорозподільних підприємств з 48 передбачених постановою уряду №1053 від 10 жовтня 2011 року.

Про це “Економічній правді” повідомили у ФДМУ.

“Частину нам уже передали, частина у процесі передачі. 18 штук. Важко прогнозувати завершення процесу передачі, оскільки це двосторонній процес”, - сказав співрозмовник видання.

Як відомо, згідно з урядовою постановою №1053 від 10 жовтня 2011 року, "Нафтогаз" був зобов’язаний протягом місяця передати держпакети акцій 48 газорозподільних підприємств Фонду держмайна для їх подальшої приватизації.

Реклама:

Якщо в уставному капіталі газорозподільного підприємства держава через "Нафтогаз" контролює менше 25%, то вони виставлятимуться на продаж повністю.

У випадку, коли держава володіє більше 25%, то продавитися буде лише різниця від цього пакету, а блокуючий пакет залишатиметься у держвласності.

В результаті приватизації облгазів "Нафтогаз" вийде з капіталу багатьох міськ-і облгазів, а в інших компаніях вже не зможе впливати на рішення зборів акціонерів.

Цією постановою уряд вирішив поставити крапку в розподілі активів на газорозподільному ринку України, затвердивши розпродаж держпакетів акцій облгазів та міськгазів.

Нагадаємо, у травні 2012 року прийнято з газорозподільних підприємств було списано 7,4 млрд гривень боргу, пені і штрафів облгазів перед структурою “Нафтогазу” “Газом України".

Як писала “Економічна правда”, найбільший інтерес на роздрібному ринку природного газу має бізнесмен Дмитро Фірташ.

Зокрема, мільярдеру належить понад 2/3 облгазів країни (вони постачають близько 60% газу). Хоч цим підприємствам і не належать газорозподільні мережі, вони контролюють їхні фінансові потоки.

Роздрібний ринок природного газу, в основному, поділений між обмеженою групою осіб: Фірташем, його партнером по бізнесу Іваном Фурсіним, російським бізнесменом, співвласником ТНК-BP Віктором Вексельбергом, який, за чутками, продав свою частку "Газпрому", та бізнесменом Віктором Поповим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!