ЄЦБ може запустити друкарський верстат

П'ятниця, 23 грудня 2011, 19:32

Європейський Центробанк повинен запустити кількісне пом'якшення за прикладом США у разі зміни економічної ситуації.

Про це заявив член правління ЄЦБ Лоренцо Біні Смагі, натякнувши про можливість зміни монетарної політики банку для боротьби з дефляцією, передає Reuters.

Кількісне пом'якшення буде виправданим "зокрема в певних країнах, що зазнають проблеми з ліквідністю, які можуть привести до дефляції", сказав італієць Біні Смагі газеті Financial Times.

"У перший раз ми чуємо подібні коментарі від ЄЦБ, - сказав Крістіан Шульц, старший економіст Berenberg Bank. - Але він незабаром іде, і він італієць. Є й інші, чиїм коментарям варто приділяти більше уваги".

Реклама:

Федрезерв США викупив більше 2 трильйонів доларів американських держоблігацій і інших цінних паперів на свіжонадруковані кошти для перезапуску економіки в 2008-2009 році, у той час як Банк Англії запустив свою програму кількісного пом'якшення в жовтні поточного року.

Європейський ЦБ дотепер відмовлявся від такої ідеї, посилаючись на обов'язок зберігати цінову стабільність, що відрізняється від обов'язків Федрезерву і Банку Англії.

Але на думку деяких аналітиків, коментарі Біні Смагі вказують на те, що ЄЦБ принаймні обдумує можливі кроки у разі дефляції.

На думку Шульца з Berenberg Bank, загроза дефляції "цілком ймовірна, якщо враховувати кредитну кризу, яку ми вже спостерігаємо в декількох країнах".

Тим не менш, якщо ЄЦБ і вирішить запустити кількісне пом'якшення, швидше за все, він буде проводити його за допомогою скупки корпоративних і банківських облігацій, а не державних, так як така політика буде менш суперечливою.

Договір Євросоюзу забороняє ЄЦБ напряму фінансувати держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!