Мінеокології витратить мільйони на "стосик дівіді"

Понеділок, 19 грудня 2011, 10:58

Міністерство екології до кінця 2011року планує запустити систему супутникового спостереження за всіма українськими заповідниками.

При цьому Україна, яка забезпечує 10% в усіх запусків ракетоносіїв у світі і має власні супутники, замовила послуги імпортним фахівцям.

Про це ідеться у журналістському розслідуванні ТСН.

В Мінекології визнали, що боротися, наприклад, із браконьєрською вирубкою лісів без супутника майже неможливо.

Реклама:

Інформація із супутника покаже де незаконно рубають і копають, екоінспектору залишається дізнатися, хто робить це.

Водночас, тендерний комітет Мінекології не допустив до тендера вітчизняних виробників, у тому числі й дочірнє підприємство "Укркосмосу" та самого Міністерства екології.

У результаті виграв не дешевий український, а дорогий австрійський проект - вартістю 50 млн гривень.

Журналіст Юрій Ніколов знайшов на порталі державних закупівель приголомшливі подробиці екологічного тендера

"Постачання всієї цієї продукції має відбутись до 20 грудня. Тобто це означає, що тут не розробку замовляють – коли мають сідати комп'ютерники… це купується готова якась програма. І готовий банк даних космічних зйомок. Які, як ми знаємо, робить купа супутників в усьому світі. Таким чином, 50 мільйонів витрачається на стосик дівіді-дисків", - розповів журналіст.

На сайті австрійської компанії, яка перемогла в "космічній" боротьбі, не менш приголомшливе відкриття: ця фірма відома тим, що проектує цементні заводи. Згадок про будь-які роботи в космічній галузі журналісти не знайшли.

У Мінекології, в свою чергу, запевнили, що 50 млн гривень – цілком адекватна ціна за можливість в автоматичному режимі побачити вирубування лісів й обрахувати її площу та суму збитків. До ціни замовлення входять і супутникові знімки.

Таким чином, космічна держава планує купувати зображення із сімдесяти закордонних супутників, які щодня пролітають над Україною.

Відстежувати треба десятки тисяч гектарів. А середня ціна зображення з космосу – 20-30 доларів за кілометр, відзначає журналіст.

Вітчизняні фахівці дивуються - навіщо купувати, якщо потрібні зображення є в інтернеті на сайті мічиганського університету.

Крім того, Державне космічне агентство зображення з вітчизняної СІчі-2 державним установам віддає безкоштовно.

Натомість, у Мінекології пояснили, що у майбутньому вивчатимуть можливість залучати до роботи і наш супутник. А поки що краще працювати з чужими знімками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!