Україна посилює контроль за ввезенням соняшнику та кукурудзи з Молдови

Четвер, 1 грудня 2011, 16:35

Головна державна iнспекцiя з карантину рослин України (Укрголовдержкарантин) у сiчнi-вереснi 2011 року зафiксувала у вантажах соняшнику i кукурудзи, що надiйшли з Молдови, 407 випадкiв наявностi насiння карантинних бур'янiв.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу вiдомства.

Згiдно з повiдомленням, зокрема, Укрголовдержкарантин виявив 170 випадкiв наявностi сорго Алепського i 237 випадкiв амброзiї полинолистої.

Як повiдомляє вiдомство, всi випадки зафiксованi в Одеськiй областi, пiдтвердження наявностi карантинних бур'янiв було зроблено в Одеськiй зональнiй карантиннiй лабораторiї.

Реклама:

"На сьогоднi в Українi спостерiгається систематичне порушення мiжнародних та українських вимог фiтосанiтарного законодавства пiд час ввезення об'єктiв регулювання з Молдови до України або перевезеннi їх транзитом через територiю країни. Ця ситуацiя викликає серйозне занепокоєння Укрголовдержкарантину", - наголошується в повiдомленнi.

Згiдно з даними iнспекцiї, у сiчнi-жовтнi 2011 року Укрголовдержкарантин пiдготував i вiдправив 196 нотифiкацiйних повiдомлень до Головної iнспекцiї iз фiтосанiтарного нагляду та насiннєвого контролю Республiки Молдова. У вiдповiдь на лист молдавська сторона запевнила, що iхнi служи вживатимуть вiдповiдних заходiв для запобiгання в майбутньому таким випадкам.

Водночас, як повiдомила прес-служба вiдомства, випадки виявлення карантинних бур'янiв у вантажах з Молдови фiксують i досi, зокрема, в жовтнi було пiдготовлено 45 нотифiкацiй.

Як повiдомляє Укрголовдержкарантин, у разi подальших порушень Молдовою фiтосанiтарних вимог України, а також мiжнародних стандартiв з фiтосанiтарних заходiв, служба буде змушена застосувати екстренi заходи, а саме: повертати зараженi вантажi на територiю Молдови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!