Боргова криза досягла центру єврозони

Понеділок, 21 листопада 2011, 15:17

Європейська боргова криза впливає на центральну частину єврозони, і не повинно бути ніяких ілюзій щодо її впливу.

Про це сказав комісар ЄС з економічних питань Оллі Рен, передає Reuters.

"Ця криза діє в центрі єврозони, і у нас не повинно бути ілюзій із цього приводу, - сказав Рен на семінарі в Брюсселі. - Без динамічної і зростаючої економіки Європа ризикує стати нікому не потрібною".

Вартість запозичень для Іспанії та Італії минулого тижня досягла рівнів, які вважаються неприйнятними, перш ніж Європейський Центробанк не втрутився, щоб стабілізувати ринок. Прибутковість французьких 10-річних облігацій також злетіла, підштовхнувши їх спреди до німецьких Bunds до історичних максимумів.

Реклама:

Прибутковість австрійських бондів також підвищилася, як і прибутковість голландських і фінських облігацій, які зазвичай вважаються майже такими ж безпечними, як німецькі.

Рен виступив на захист заходів економії, які спрямовані на відновлення довіри, але в деяких випадках шкодять економічному зростанню, посилюючи кризу.

Він сказав, що заміни таким жорстким бюджетним стратегіям немає, хоча визнав, що уповільнення світової економіки і можлива рецесія в Європі будуть означати, що поліпшення стану державних фінансів займе більше часу.

"Не можна просто створити стратегію зростання, засновану на накопиченні боргу, коли здатність до обслуговування поточної заборгованості ставиться ринками під питання, - сказав Рен. - Не можна змусити іноземних кредиторів давати в борг більше грошей, якщо у них немає довіри для цього".

Рен закликав членів ЄС зосередитися на зростанні і сказав, що здійснення реформ єдиного ринку в ЄС підвищить загальний ВВП блоку більш ніж на три відсотки до 2020 року.

Створення єдиного ринку, необхідного, щоб гарантувати вільне переміщення людей, товарів та послуг, поки так і не завершено, хоча це почалося ще 20 років тому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!