Білорусь втратить "трубу", щойно підпише газові контракти

Понеділок, 21 листопада 2011, 12:15

Російський монополіст "Газпром" має намір до кінця тижня підписати газові контракти з "Білоруссю".

Одночасно "Газпром" домовляється про купівлю останніх 50% акцій "Белтрансгазу".

Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, повідомляє портал "Дело".

У разі підписання договору "Газпром", якому вже належать 50% акцій "Белтрансгазу", стане єдиним власником білоруської газотранспортної системи.

Реклама:

Як відомо, раніше білоруський президент Олександр Лукашенко заявляв, що Білорусь готова продати "Газпрому" свій пакет акцій "Белтрансгазу" за 2,5 млрд доларів, але при дотриманні низки умов.

"Перше - щоб по цій трубі завжди в повному обсязі прокачувався газ на Захід. Для того, щоб ми мали певну плату за транзит, щоб "Белтрансгаз", якщо він буде російським, платив тут податки. Друга вимога полягає у виході на рівнодохідні ціни на газ. Ми пов'язуємо це із єдиними рівно дохідними цінами в Росії та Білорусі. До цього ще підштовхує і Єдиний економічний простір", - заявляв глава Білорусі.

У 2007-2010 роках "Газпром" поетапно викупив 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз" за 2,5 млрд доларів, перераховуючи щороку 625 млн доларів за 12,5% акцій.

Угода була укладена виходячи з оцінки ринкової вартості ВАТ "Белтрансгаз" у 5 млрд. доларів, яку провів в 2006 році банк ABN Amro. Білоруська сторона наполягала на актуальності цієї оцінки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!