Створювати газовий консорціум неефективно - експерт

Неділя, 18 вересня 2011, 11:26

Для України доцільніше отримати контроль щодо передачі газу на східному кордоні, ніж створювати з ЄС і Росією тристоронній консорціум.

Про це в коментарі Бі-Бі-Сі сказав екс-представник президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, шлях створення тристороннього консорціуму вже був свого часу пройдений і завершився безрезультатно.

"Найбільш ефективно було б створення газовимірювальних станцій на кордоні з Росією, які стоять нині на західному кордоні України. І тоді через Україну проходив би європейський газ і Європа з Україною б вирішувала питання транзиту, транзитних ставок і тарифів", - наголосив екс-радник президента.

Реклама:

"Саме такий план був включений до заяви, підписаної 2009 року у Брюсселі. Але не був реалізований", - каже експерт.

Водночас, на думку Соколовського, план організації тристороннього консорціуму суперечить правилам ЄС щодо створення таких територіальних об'єднань.

Екс-представник президента з питань міжнародної енергетичної безпеки зазначив, що російській стороні вигідно мати нинішній контракт і тому вона навряд чи піде на його зміну.

"Ще на початку незалежності Україна прийняла російську гру щодо перетворення газу з економічної на політичну категорію. Так робили Кравчук, Кучма, Ющенко і нині Янукович", - зауважив він.

"Важко уявити, щоб, приміром, канцлер Німеччини Меркель займалася контрактами. Нинішні угоди з Росією були укладені під тиском російської сторони і мають бути переглянуті. Але Москві це вигідно. Хоча контракт є. Чому Газпром має йти на його перегляд?"- запитує експерт.

Раніше повідомлялося, що президент  Віктор Янукович на запланованій на 24 вересня зустрічі запропонує президенту Росії Дмитру Медведєву створити тристоронній газотранспортний консорціум.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!