"Регіонали" проти обмеження максимальних пенсій

П'ятниця, 3 червня 2011, 09:42

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко в ультимативній формі зажадав від нардепів - "регіоналів" підтримати урядовий законопроект "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".

Аргументи віце-прем'єра не справили належного враження на депутатів - вони висловилися проти.

Виданню "Комерсант Україна" стали відомі подробиці закритого засідання фракції Партії регіонів, присвяченій питанню підтримки пенсійної реформи.

Представляти доопрацьований варіант законопроекту № 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" на засідання прибув віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Реклама:

Один з народних депутатів-учасників зборів розповів, про що говорив депутатам віце-прем'єр.

"Тігіпко сказав: якщо ми не проголосуємо за пенсійну реформу, за неї проголосує наступне скликання Верховної ради, оскільки в 2014-2015 роках пенсії буде нічим платити", - повідомив співрозмовник.

Він зазначив, що керівництво фракції мовчки слухало Тігіпка, тоді як депутати не стримували емоцій.

Як відомо, проект закону № 7455 Кабінет міністрів вніс до парламенту 1 червня замість відкликаного напередодні однойменного документа.

Тігіпко роз'яснив депутатам, що нова редакція законопроекту передбачає 11 істотних змін.

Зокрема, пропонується обмежити розмір максимальної пенсії до 10 прожиткових мінімумів (9600 грн), поширивши дію цієї норми на раніше призначені пенсії.

Крім того, з 2013 року планується підвищити пенсійний вік для чоловіків-держслужбовців до 62 років, піднімаючи його на 6 місяців щороку.

Календарну вислугу років військовослужбовцям запропоновано збільшити з 20 до 25 років, щорічно підвищуючи її на 6 місяців.

Жінкам після досягнення 55 років надається можливість добровільного виходу на пенсію протягом наступних трьох років за умови загального стажу не менше 30 років і звільнення з роботи.

У разі працевлаштування громадян виплата пенсії припиняється, але стаж буде дораховуються.

Народні депутати при призначенні дострокових пенсій будуть прирівняні до інших категорій пенсіонерів.

Слід зазначити, раніше Сергій Тігіпко заявляв, що подасть у відставку, якщо до кінця сесії - 15 липня - Рада не прийме пенсійної реформи (див. 'від 28 березня).

Учора віце-прем'єр відзначив "особливу важливість" прийняття законопроекту саме до цієї дати.

"Категорично проти виступили представники профспілок. Колег обурило обмеження максимальної пенсії до 10 прожиткових мінімумів. Їх аргументи зрозумілі - у нас багато депутатів пенсійного або передпенсійного віку", - відзначив співрозмовник.

Депутат додав, що ці аргументи не пом'якшили позиції віце-прем'єра.

Член комітету Верховної ради з питань праці і соціальної політики Олександр Стоян (ПР) повідомив, що фракція не визначилася зі своєю позицією з приводу нового варіанту пенсійної реформи.

Стоян додав, що не побачив кардинальних відмінностей нового варіанту документа від старого.

Він підтвердив, що його колеги по фракції виступили проти норми, яка встановлює максимальну пенсію на рівні 10 прожиткових мінімумів.

"Розрахунки Сергія Тігіпка, що до 2014-2015 років пенсії буде нічим платити, вірні. Зараз у нас на 14 мільйонів працюючих припадає 14 мільйонів пенсіонерів. З огляду на це, підвищення на 5 років пенсійного віку для жінок ситуацію не врятує", - резюмував парламентарій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!