Європа відклала рішення про допомогу Греції

Понеділок, 20 червня 2011, 09:44

Міністри фінансів єврозони відклали ухвалення остаточного рішення про надання Греції наступного траншу допомоги розміром 12 мільярдів євро.

За їх словами, Афінам спочатку доведеться ввести нові заходи жорсткої економії, повідомляє агентство Reuters.

Міністри сказали також, що наступний транш фінансової допомоги, як вони очікують, буде перерахований Греції до середини липня, при цьому міністри ясно дали зрозуміти, що доти, поки парламент Греції не схвалить нові заходи для скорочення бюджетних видатків та продажу державного майна, країна грошей не отримає.

"Для переходу до виплати чергового траншу фінансової допомоги, ми повинні бути впевнені, що грецький парламент винесе вотум довіри і підтримає програму (скорочення бюджетних витрат та продажу держвласності), тому рішення буде прийнято на початку липня", - сказав міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс.

Реклама:

Крім того, в заяві, опублікованій за підсумками семигодинної зустрічі міністрів, що закінчилася рано вранці в понеділок, йшлося про те, що країни єврозони об'єднаються для надання Греції другої програми фінансової допомоги.

Подробиці нової програми допомоги будуть оприлюднені на початку липня, проте вже визначено, що вона буде включати в себе державні кредити і, вперше в історії єврозони, утримувати внесок приватних інвесторів, які, як очікується, повинні будуть добровільно придбати нові боргові папери Греції замість тих, чий термін обігу незабаром закінчується.

Міністри не дали детальних пояснень про деталі участі приватного сектора в другій програмі допомоги, як і не назвали її розміру, обмежившись терміном "істотний".

Однак джерела агентства кажуть, що нова програма набере чинності в кінці 2014 року і її розмір складе близько 120 мільярдів євро - від 60 і більше мільярдів євро припаде на частку державних позик, від 30 і більше мільярдів євро - на частку приватних інвесторів.

Валютний ринок відреагував на новини про затримку прийняття рішення помірним зниженням курсу єдиної європейської валюти до долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!