Депутати хочуть банк "токсичних активів"

Четвер, 2 червня 2011, 10:41

"Регіонали" Юрій Каракай та Володимир Наконечний ініціювали новий варіант створення в Україні "банку поганих активів".

Парламентарії зареєстрували законопроект, в якому пропонують Нацбанку за рахунок власних доходів заснувати Український санаційний банк з капіталом не менше 120 мільйонів гривень, пише виданя "Комерсант Україна".

Необхідність у появі такої установи ініціатори проекту пояснюють значними проблемами в банківській системі - на 1 травня налічувалося 177,150 мільярда гривень прострочених кредитів - 14,8% від загального обсягу боргів.

Санаційний банк повинен зайнятися роботою з проблемними активами банків, які функціонують у звичайному режимі і з тимчасовою адміністрацією, а також ліквідованих установ.

Реклама:

Зокрема, він зможе купувати проблемні борги, одержувати платежі по них, відчужувати і проводити аукціони з продажу активів.

Визначати вартість активів повинен буде незалежний оцінювач. Безкоштовно борги можуть переводитися тільки з ліквідованих установ.

Крім того, банк зможе здійснювати валютні операції. На відміну від звичайних кредитних установ, керівні посади в санаційної банку можуть займати тільки службовці НБУ.

Нагадаємо, вимога створити "банк поганих активів" передбачена меморандумом з МВФ.

Фонд запропонував трансформувати в такий заклад "Родовід Банк", обмеживши його в прийомі депозитів.

При цьому в нього планувалося перевести проблемні кредити Укргазбанку і банку "Київ".

Зараз, відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність", у разі створення санаційного банку його засновником виступає Кабмін.

За словами джерела видання в правлінні Нацбанку, 13 травня президент Віктор Янукович зобов'язав голову НБУ Сергія Арбузова у двотижневий термін підготувати і подати до парламенту законопроект про "поганий банк".

Джерело зазначило, що законопроект депутатів-"регіоналів" узгоджувався з правлінням НБУ, але регулятор не має наміру фінансувати всі покупки проблемних активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!