Рахункова палата РФ: ГЛОНАСС затратна, неефективна і не працює

П'ятниця, 6 травня 2011, 12:48

Рахункова палата Росії повідомила, що програма створення глобальної навігаційної супутникової системи - ГЛОНАСС, виявилася витратною і неефективною, а третину завдань з її побудови не виконано.

Відомо, що тиждень тому колегія Рахункової палати розглянула підсумки перевірки видатків на федеральну цільову програму "Глобальна навігаційна система", передає Newsru.

За початковими планами глобальне покриття мало бути забезпечене до 2010 року. Зараз у складі орбітального угруповання 23 апарати, а для повного покриття необхідно на один більше. Кілька супутників було втрачено ще під час запуску в грудні 2010 року.

Як зазначається в повідомленні Рахункової палати, "перевірка показала, що, незважаючи на своєчасне і повне фінансування з федерального бюджету видатків за програмою, до 2011 року необхідних значень було досягнуто до 18 з 28 показників ефективності реалізації її виконання".

Як з'ясувалося, програма оснащення повітряного транспорту засобами супутникової навігації ГЛОНАСС виконана лише на третину, а комерційному використанню системи ГЛОНАСС приділяється недостатня увага.

Разом з цим, зі слів аудиторів, фінансування ФЦП із державного бюджету перевищило планові обсяги.

Наприклад, в 2002-2010 роках на виконання програми з федерального бюджету витратили 98,7 мыльярда рублів, а саме 101,2% передбачених програмою обсягів.

З позабюджетних джерел залучили відносно скромну суму - 3,3 мільярда рублів, або 20,6%.

Нагадаємо, що за створення системи ГЛОНАСС відповідає Роскосмос, а головне підприємство з її створення - "Російські космічні системи".

Реклама:

Як повідомлялося раніше, голова Роскосмосу Анатолій Пермінов був відправлений у відставку. Учора, 5 травня, Пермінова призначили заступником генерального директора "Російських космічних систем".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!