Профспілки чекають від Януковича підвищення зарплат і пенсій до 4 тисяч

Четвер, 26 травня 2011, 13:27

У Національному форумі профспілок вважають, що мінімальна зарплата і пенсія повинні складати, принаймні, 3800-3900 гривень, щоб відповідати реальному прожитковому мінімуму.

Про це заявив голова Форуму Мирослав Якібчук, повідомляє агентство УНІАН із посиланням на прес-службу НФПУ.

За його словами, заявлені наміри президента Віктора Януковича "трохи підвищити заробітні плати, пенсії" можна інтерпретувати, як намір підняти пенсії і зарплати, принаймні, до реального прожиткового мінімуму".

"А він, за нашими розрахунками, становить 3800-3900 гривень. Ця сума враховує сьогоднішні реальні ціни на продукти харчування, одяг, побутову техніку, електроенергію, побутовий газ, рідке і тверде паливо, транспорт і зв'язок, комунально-побутові, лікувально-оздоровчі послуги і ліки, інформаційні продукти, витрати на духовні потреби, а також інфляцію", - наголосив Якібчук.

Реклама:

Як наголошується в повідомленні, нинішні розрахунки прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати проводяться за застарілою системі і старими цінами.

Наміри влади до кінця року довести мінімальну зарплату до 1004 гривень не в змозі наповнити споживчий кошик пересічного українця.

За словами Якібчука, для правильних розрахунків потрібно, в першу чергу, науково обґрунтувати мінімальні біологічні, комунально-побутові, соціальні та культурні потреби людини.

Крім того, потрібна постійна індексація прожиткового мінімуму з урахуванням реального коливання цін на споживчому ринку.

Як повідомлялося, 23 травня Янукович заявив, що в другому півріччі 2011 року рівень зарплат і пенсій необхідно переглянути.

Як відомо, в бюджеті на 2011 рік закладене багаторазове підвищення суми прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.

На кінець 2011 року вони повинні скласти 953 гривень і 1004 гривень відповідно.

У жовтні 2010 року НФПУ проводила соціальний експеримент з метою визначити, скільки людей зможуть прожити місяць на суму запропонованого державою прожиткового мінімуму.

Прожити на 907 гривень (тодішній прожитковий мінімум) вдалося лише одному учасникові експерименту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!