Харківські угоди не поставили крапку в газовому питанні - Тігіпко

Середа, 27 квітня 2011, 16:14

Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вважає, що підписані 21 квітня 2010 року в Харкові між Україною й Росією угоди не поставили крапку в питанні ціноутворення на природний газ.

Переговірний процес повинен тривати, повідомив він на брифінгу, передають "Українські новини". 

"Сказати, що ми задоволені й харківські угоди поставили крапку на проблемі так званого формульного визначення ціни на газ між Росією й Україною, я не можу", - сказав Тігіпко. 

Віце-прем'єр вважає неприпустимою ціну на газ, що поставляється з Росії, яка вища від середньоєвропейської, в той час як рівень розвитку країни, розмір зарплат і пенсій в Україні значно нижчий від європейських.

Тігіпко зазначив, що харківські україно-російські газові домовленості дали змогу знизити ціну на газ на 100 доларів/тис. куб. м, однак це сталось при зростанні світових цін на газ і тепер у переговорах з Росією потрібно послідовно продовжувати домагатися перегляду формули ціни газу для України.

Віце-прем'єр зазначив, що в ході засідання Кабміну в середу прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що під час зустрічі президентів України Віктора Януковича й Росії Дмитра Медведєва 26 квітня також обговорювалося питання можливості перегляду формули формування ціни на газ для України.

На думку Тігіпка, для вирішення цього питання обидві сторони повинні піти на компроміс.

21 квітня 2010 року президенти України й Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження перебування Чорноморського флоту в Криму до 2042 року й прив'язку оренди за нього до ціни на російський газ, що поставляється в Україну. 

27 квітня 2010 року Рада ратифікувала цю угоду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!