"Укртелеком" подешевшав через менеджмент?

П'ятниця, 15 квітня 2011, 21:20
Вартість "Укртелекому" знизилася через неефективний менеджмент компанії. 

Про це у програмі "Детектор ринку" сказав президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

"Головною причиною (зниження вартості "Укртелекому" -  "ЕП") є моральне старіння компанії. Технології не оновлювалися. Менеджмент державного типу не думає про позиції на ринку і ніхто не вкладає в модернізацію", - зазначив експерт.

За його словами, у керівництва монополіста немає стимулу для розвитку.

"Умови монополії дозволяють не працювати, все і так тобі буде падати в руки. Проте, колись це закінчиться, і ці трубки нікому не будуть потрібні", - наголосив Лановий.

Економіст підкреслив, що "державні менеджери абсолютно інертні до прибутку".

"Для них головне - витягти зарплату. Вони отримують  100 тисяч гривень на місяць і виходять на збитковість. Ніхто ж не хоче знизити цю планку хоча б до 10 тисяч. Прибуток для державної компанії не існує", - зауважив він.

При цьому експерт припускає, що в конкурсі з продажу "Укртелекому" цілком могли бути попередні домовленості між впливовими чиновниками.

"Для мене не секрет, що останні 10 років в Україні відбувається попередній розподіл прав власності, що зазвичай випереджає конкурси та тендери та інші процедури. Все інше є просто камуфляжем і спектаклем", - заявив Лановий.

За неофіційною інформацією, яка прозвучала у програмі, "Укртелеком" після продажу був поділений між трьома провладними групами.

За орієнтовними даними, 30% компаній перейшли до нинішнього голови правління "Укртелекому" Георгія Дзекона і засновнику "Київстара" Ігорю Литовченко, ще 30% - голові АП Сергію Льовочкіну і бізнесменові Дмитру Фірташу і 40%, за даними джерел, отримала родина президента Віктора Януковича.

Як відомо, ФДМ у жовтні 2010 року оголосив конкурс із приватизації 92,79% акцій "Укртелекому" за стартовою ціною 10,5 млрд. гривень. На нього була подана лише одна заявка - від української компанії "ЕСУ".

Незадовго до подачі заявки на участь у приватизації у покупця "Укртелекому", в "ЕСУ" змінилися власники. Тепер вона на 100% належить кіпрській Epic Telecom Invest Ltd.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!