Суд заборонив забудову Пейзажної алеї в Києві

Четвер, 31 березня 2011, 15:40

Генеральна прокуратура через суд домоглася визнання незаконним рішення Київради і Державної служби охорони культурної спадщини про передачу компанії "Шанс" 2,13 га землі по вул. Велика Житомирська у Києві. 

Як стало відомо відповідне рішення у лютому 2011 року було винесено Окружним адміністративним судом Києва, повідомляє "Дело".

Ця ділянка розташована в межах архітектурного та археологічного заповідників у Києві в районі Пейзажної алеї і була віддана в приватні руки ще в 2004 році для будівництва готелю і бізнес-центру.

За твердженням представників прокуратури, спірна ділянка по вул. Велика Житомирська розташований на території архітектурної охоронної зони "Місто Ярослава", архітектурного заповідника Софійського монастиря, архітектурного заповідника "Місто Володимира", археологічного заповідника "Стародавній Київ", пам'ятки археології культурний шар "Міста Ярослава", державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ" , який включений до переліку пам'яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення.

Реклама:

За законом, на території історико-культурних заповідників забороняється будівництво, не пов'язане з прокладкою інженерних мереж, необхідних для заповідників, впорядкуванням території, відтворенням і реставрацією пам'яток історії та культури.

Як відзначили представники правоохоронного органу в суді, Верховна рада не надавала узгодження на будівництво бізнес-центру на спірній земельній ділянці, а Київрада не змінила її цільового призначення.

Крім того, у матеріалах про землевідведення для компанії "Шанс" відсутні дані про інформування секретаріату ЮНЕСКО про заплановане будівництво.

Суд визнав протиправними дії Державної служби охорони культурної спадщини в частині надання листа-узгодження цього органу, а також скасував рішення Київської міської ради від 18 листопада 2004 року про передачу земельних ділянок ТОВ "Шанс" для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу готелю і бізнес-центру на вул. Великій Житомирській у Шевченківському районі м. Києва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!