Гриценко: закритість енергетики становить загрозу національній безпеці

Субота, 26 березня 2011, 17:14

Національним інтересам України шкодить не прозорість ресурсної бази нашої країни, а її нинішня закритість.

Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня.Україна". 

Депутат вважає, що Україна повинна максимально швидко і максимально ефективно включитися у формат EITI: "Це відповідає нашим національним інтересам. І сьогодні, і в довгостроковій перспективі". 

За його словами, саме в закритості, зокрема енергоринку (що включає весь спектр діяльності: розвідку, видобуток, транспортування, переробку, постачання та розподіл енергоресурсів) полягає загроза національним інтересам України: "Державними або комерційними таємницями в нас у багатьох випадках прикривають недобрі справи або явно корупційні схеми, причому прикривають більше від власного народу, ніж від недругів ззовні".

Реклама:

"Як голова комітету з питань нацбезпеки та оборони, я мав допуск до документів із грифом "цілком таємно". Проте доводилося місяцями "вибивати" з нашого уряду тексти контрактів на поставки в Україну російського газу. Про них навіть говорити відкрито не можна - мовляв, комерційна таємниця. А за таємницею, як виявилося, справді була загроза економічній і політичній безпеці України", - зазначив Гриценко. 

Він нагадав, що при всіх президентах в Україні мільярди доларів заробляли компанії-посередники - у схемах постачання і розподілу газу. 

"І ніхто не знав, чий газ насправді ми споживаємо - туркменський чи російський, за яку ціну і в кого його закупили, яке плече доставки і які справжні тарифи за транспортування. В України немає навіть власних лічильників, які контролюють обсяги газу на вході й виході з країни. Мороком вкрито й інформацію про видобуток - від процедур роздачі свердловин і родовищ до поставки видобутих нафти і газу кінцевим споживачам (усередині країни або на експорт)", - зазначив Гриценко.

"Відповідно, немає послідовної цінової політики. Можна ще багато перелічувати - вугільні шахти, які формально закриті, але продовжують видобуток; тисячі неврахованих "копанок" по всьому Донбасу; нафтові свердловини в Західній Україні, які на папері зафіксовані як безперспективні, але з яких продовжують качати, аж гуде", - підкреслив він. 

На думку Гриценка, прозорість як раз і дозволить Україні "розкрити, а потім вилікувати подібні виразки". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!