НКРЕ хоче прийняти порядок доступу до ГТС

П'ятниця, 25 березня 2011, 15:28

Національна комісія регулювання електроенергетики має намір урегулювати доступ суб'єктів господарювання до єдиної газотранспортної системи України.

Про це сказано в розробленому проекті порядку доступу до ГТС, повідомляє агентство "Українські новини".

Проектом визначаються загальні принципи й процедури придбання суб'єктами господарювання прав на отримання послуг із транспортування газу по ГТС і його зберігання в підземних сховищах газу, особливості доступу до газотранспортної системи й газорозподільних мереж.

Крім того, документом визначається порядок обліку газу, а також документального оформлення його приймання-передачі.

Реклама:

Дія порядку поширюється на фізичних і юридичних осіб, що здійснюють госпдіяльність з видобування, транспортування, розподілу, зберігання й/або поставки природного газу незалежно від їх відомчого підпорядкування й форми власності, а також використовують газ як паливо або сировину.

Документом визначається доступ до ГТС як сукупність послуг, необхідних суб'єктам ринка природного газу для здійснення своєї господарської діяльності, пов'язаної з використанням газу.

Серед основних принципів доступу до ГТС, зокрема, надання рівних прав доступу всім суб'єктам ринку природного газу, а також надання послуг доступу виключно на договірних принципах.

Для отримання послуг з доступу до ГТС кожного суб'єкта ринку має бути включено до реєстру, функції ведення якого покладають на оператора ГТС (крім населення).

Головним завданням оператора є оперативно-диспетчерське управління ГТС шляхом балансування обсягами закачування, зберігання, відбору, транспортування й розподілу газу з метою забезпечення поставки газу споживачам України, а також його транзиту відповідно до зовнішньоекономічних контрактів.

На оператора також покладають функції формування прогнозного річного балансу надходження й розподілу газу.

Проект порядку розміщено на сайті комісії з метою ознайомлення, а також внесення пропозицій зацікавленими сторонами для його можливого коригування.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики й вугільної промисловості наказом від 5 листопада 2010 року поклало на НАК "Нафтогаз України" функції оператора ГТС.

8 липня 2010 року Верховна рада прийняла закон "Про функціонування ринку природного газу".

Розробка й прийняття цього закону була одним із зобов'язань України, передбачених у спільній заяві України і ЄС з модернізації газотранспортної системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!