Економіці Японії загрожує рецесія

П'ятниця, 25 березня 2011, 10:31

Команда японських економістів надала першу попередню оцінку наслідків стихійних лих, що обрушилися на Японію.

На даному етапі складно визначити розмір збитку для національної інфраструктури, як втім і дати прогнози щодо розвитку виробництва і попиту, особливо враховуючи той факт, що ядерна криза ще не закінчилася, передає "Дело". 

Беручи до уваги цю велику невизначеність, а також розраховуючи, що ситуація на атомній станції буде взята під контроль, команда аналітиків вважає, що в 2011 році ВВП Японії може скоротитися на 1-3% проти прогнозу +2%, зробленого до того моменту, як стався землетрус.

Що стосується 2012 року, то прогнози щодо зростання ВВП варіюються в діапазоні від -1% до +3%, у той час як попередня оцінка становила 1,9%.

Реклама:

Обсяги виробництва і попиту в 2011-му, найімовірніше, різко скоротяться, проте в 3-му кварталі спад буде не настільки сильним на тлі економічного відновлення, якому сприятимуть фінансові вливання у розмірі десятків трильйонів єн.

Очікується, що Банк Японії продовжить розширювати програму з покупки активів, а також збільшувати придбання державних цінних паперів, тим самим ефективно мінімізує держборг країни.

Вплив на світову економіку, найімовірніше, буде незначним. Криза в японській економіці може торкнутися інших країн за допомогою чотирьох основних каналів: торгівля товарами та послугами, потоки капіталу, фінансові ринки і ціни на сировину.

Однак у цілому вплив буде залежати від характеру заходів у відповідь і початкового стану світової економіки.

Головний висновок полягає в тому, що криза в Японії не порушить процес світового відновлення, тому що: 

1. Світова економіка перебувала у відносно гарній формі на той момент, коли відбулися драматичні події в Японії;

2. Вплив за допомогою чотирьох каналів, швидше за все, буде досить обмеженим;

3. Монетарна влада усього світу забезпечать додаткову підтримку своїм економікам, якщо зовнішні ефекти японської кризи виявляться серйозніше, ніж очікувалося;

Вихідний стан економіки - це базовий світової сценарій до моменту, коли стався землетрус.

До подій у Японії світова економіки демонструвала ознаки здорового зростання.

Світове ребалансування в сукупності з проведенням монетарної і фінансової політики позитивно позначалося на середньостроковій перспективі з економічного розвитку.

У зв'язку з цим наш прогноз щодо світового зростання становить 4,5% як на 2011, так і на 2012 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!