На Ірландію чекає майбутнє Греції?

Середа, 3 листопада 2010, 11:33

Інвесторів охопили страхи зриву зобов'язань за суверенними боргами Ірландії.

У вівторок страховка від дефолту - п'ятирічні свопи "кредит-дефолт" виросли на 27 базисних пунктів (б.п.), оновивши рекорд в 525 б.п., пише газета "Дело".

Навіть у Греції на піку побоювань дефолту в квітні не було такої різниці, відзначає Сантьяго Лопез Діаз із Credit Suisse.

"Ринок не знає, що буде відбуватися із довгостроковими зобов'язаннями, і вимагає більшої винагороди за ризик", - відзначає Гері Дженкінс із Evolution Securities.

Реклама:

За оцінками уряду Ірландії, дефіцит бюджету країни поб'є в 2010 році рекорд єврозони і складе 32% ВВП (14,3% - в 2009 році, дані Євростату).

На викуп банківської системи Ірландії може знадобитися 50 млрд. євро, оцінив центробанк країни, розмір ліквідних резервів становить близько 20 млрд. євро.

Країна своєчасно сплатить за рахунками, заявив міністр фінансів Браян Леніхан, пообіцявши представити на початку грудня чотирирічний план скорочення дефіциту бюджету до 3% до 2014 року.

Якщо бюджет виявиться непереконливим, Євросоюз і МВФ будуть управляти фінансами Ірландії вже в лютому, попередив Колм Маккарті із UCD.

Згідно з опитуванням Quantum Research, 64% респондентів впевнені, що Ірландії знадобиться зовнішнє управління МВФ і ЄС у 2011 році.

Щоб уникнути дефолту, Дубліну потрібно позичити близько 5 млрд. євро в січні-лютому, підрахував Маккарті: "Кредитори можуть не захотіти позичати країні гроші".

Ірландії швидше за все вдасться уникнути дефолту завдяки переважанню національних інвесторів в капіталі банків і пенсійних фондів, заспокоює інвесторів агентство Moody's.

"Ірландія не єдина: у тому ж човні Португалія, Греція та Іспанія, і будь-яке невиконання зобов'язань однієї з країн запустить ланцюжок схлопування боргів в периферійній Європі", - відзначають аналітики Economist Intelligence Unit.

"Вірогідність зриву суверенних зобов'язань у великих економіках ЄС досить низька", - парирував керуючий директор Moody's Деніел Макговерн.

Ринок закладається на реструктуризацію зобов'язань в ЄС, вважає Роб Девідсон з Alliance Trust Asset Management.

Глави урядів ЄС наприкінці жовтня домовилися про створення постійно діючого антикризового фонду, який буде вирішувати проблеми суверенних боргів і надавати кошти в разі неможливості позичати на ринку.

Планується, що МВФ стане одним із розпорядників фонду. Але в обмін на допомогу країнам з великим боргом загрожує позбавлення права голосу в управлінні економікою ЄС.

Поява страхового інструменту підтверджує неминучість дефолту і реструктуризації зобов'язань, відзначає Дженкінс із Evolution Securities.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!