Фірташ не платить за оренду стратегічних підприємств

П'ятниця, 24 вересня 2010, 13:20

Підконтрольне бізнесменові Дмитру Фірташу ЗАТ "Кримський титан", яке в 2004 році орендувало два стратегічні підприємства - Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, не платить за їхню оренду.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" із посиланням на лист голови правління "Кримського титану" Олександра Нечаєва у відповідь на вимогу Фонду держмайна сплатити державі орендну плату за стратегічні підприємства.

"Враховуючи, що майно цілісних майнових комплексів Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК було передано ЗАТ "Кримський титан" на підставі ст. 58 закону "Про виконавче провадження" на зберігання на виконання визначень Господарського суду Києва від 02.11.2009 р. у справах №42/583, №42/582 відповідними підрозділами органів державної виконавчої служби, товариство на сьогодні не має правових підстав для сплати орендної плати за користування цим майном", - зазначено в листі.

Згідно із зазначеними у документі рішеннями, Господарським судом міста Києва "накладено арешт на майно цілісних майнових комплексів Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК і заборонено ЗАТ "Кримський титан" і будь-яким іншим особам здійснювати дії щодо розпорядження майном зазначених комбінатів, у тому числі продавати, перепродувати або відчужувати їх іншим способом".

Реклама:

Таким чином, як пояснюють експерти, компанії надано право використовувати майно стратегічних підприємств, однак, згідно з рішеннями суду, вона не зобов'язана за це платити.

Як відомо, ЗАТ "Кримський титан" орендував на п'ять років Іршанський і Вільногірський комбінати у кінці 2004 року.

Компанія перерахувала до скарбниці 67 млн. гривень - лише за обігові кошти. При цьому "Кримський титан" взяв на себе зобов'язання сплачувати за оренду щороку 21 млн. гривень.

Навесні 2005 року Генпрокуратура оскаржила законність передачі Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК. Відтоді і триває судовий спір між орендарем та Фондом держмайна.

Термін оренди стратегічних підприємств закінчився у вересні 2009 року, проте зараз компанія OstChem, яка також підконтрольна Дмитрові Фірташу, у суді відстоює право пролонгації угоди ще на два роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: