Банкір пропонує зробити податок на строкові депозити нижчим

Субота, 26 червня 2010, 15:26

Податок на строкові депозити має бути нижчим, ніж на поточні чи ощадні рахунки.

Це сприятиме зростанню зацікавленості громадян у термінових вкладах та появі у банків довгострокового кредитного ресурсу.

Таку думку висловив голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін під час засідання Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня".

На думку банкіра, встановлення вищих ставок за 5%, як це передбачено проектом Податкового кодексу, за поточними та ощадними рахунками ("нехай по загальній ставці 15%") також збільшить надходження до держказни.

Реклама:

Водночас, за словами експерта, перед запровадженням такого режиму оподаткування доцільно внести зміни до Цивільного кодексу й передбачити чіткий розподіл вкладів на строкові депозити, ощадні та поточні рахунки.

"Ось нормальна зацікавленість у вкладах - "так, я дещо ризикую, я беру зустрічні зобов'язання, хоча це і так сьогодні є, але я отримую податкову пільгу". Нормально!", - зазначив Тимонькін.

На думку фінансиста, податок на доходи фізичних осіб з депозитів не відобразиться на притоку коштів населення в банки: депозити забиратимуть одиниці, оскільки несуттєвою є різниця в отримуваних вкладниками доходах ("людина, яка сьогодні отримує 20% по депозиту, буде на руки одержувати 19%" [при ставці податку 5%]).

Виняток, за його словами, становитимуть "хіба особи з психопатологічними рисами", які, на його думку, "є, але їх небагато".

Банкір переконаний, що навіть якщо вилучені кошти підуть, наприклад, в інвестиційні фонди, вони все одно залишаться у банківському секторі.

"Гроші не виходять з банківської системи. Вони потрапляють на рахунки компанії - торговця цінними паперами, потім ще йдуть комусь, але все одно він буде тримати їх у банку", - підсумував Тимонькін.

Керівник банку "Старокиївський" Юрій Яременко, у свою чергу, зазначив, що до податку "всі готові", більше того - "всі очікували більш жорсткого підходу".

"Взагалі 5% ні на що не впливають. Я думаю, не буде ніякого відтоку. Якщо б податок ввели раніше, все одно був би притік", - зауважив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!