Банкіри обіцяють, що кредити у євро не подорожчають

Четвер, 27 травня 2010, 15:25

Українські банки не збираються спекулювати на зниженні курсу євро й обіцяють не підвищувати ставки за вже виданими кредитами в європейській валюті.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на проведене опитування керівників банків.

"Ставки за кредитами у євро ми підвищувати не будемо, точно так само, як і не підвищували свого часу за кредитами в доларах", - стверджує начальник управління роздрібного бізнесу ОТП Банку Олексій Руднєв.

Причин для підвищення вартості вже виданих позик в євро не бачать і в банку "Фінанси та Кредит".

Реклама:

"Зв'язку між зниженням курсу євро щодо долара або гривні і ставками за кредитами я не бачу. Якщо банк видав кредит в євро під низьку ставку, виходить, він залучив ці гроші також під низьку ставку. А якщо падають доходи, виражені у гривні, значить це проблема банку, а не позичальника", - говорить заступник голови правління банку Сергій Борисов.

За його словами, ставки можуть підвищувати тільки банки, які не страхували свої валютні ризики і захочуть недоотриманий прибуток "відіграти" на позичальниках, що не зовсім коректно.

У Промінвестбанку також не думають додавати відсоток-другий до ставки за кредитом у євро.

"Підвищення ставок за кредитами у євро не буде однозначно. Банк працює на маржі - взяв, приміром, по 0,5% річних, додав своїх 3% і видав кредит, а зміна курсу валюти на цю маржу ніяк не впливає", - стверджує член правління фінустанови Владислав Кравець.

Як відомо, курс євро в останні тижні знижується на тлі фінансових проблем країн єврозони. Деякі експерти навіть пророкують, що через рік євро буде коштувати менше долара.

За даними НБУ, частка кредитів, виданих банками населенню в європейській валюті, становила 1,6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!