Депутати хочуть обмежити підвищення акцизу на бензини

Середа, 19 травня 2010, 16:26

У Верховній раді розглядається пропозиція підвищити акцизний збір на бензини на 20% - до 132 євро за тонну

Про це заявив аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, таку поправку до законопроекту №6337, який готується до другого читання, вніс народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутинник.

Раніше, на засіданні погоджувальної ради у парламенті в понеділок, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що доопрацювання законопроекту завершено.

Реклама:

"Ми знизили (рівень підвищення ставок) в 3 рази. Прохання розглянути його в четвер першим питанням", - сказав Клюєв.

Як відзначив Сіренко, при зростанні акцизу до 132 євро за тонну в перерахунку на літри підвищення вартості складе 0,2 гривні за літр.

Проте він сумнівається, чи призведе це до подорожчання на ринку, оскільки з початку травня на ринках Європи подешевшали нафтопродукти, а в самій Україні спостерігається профіцит палива, що призведе до зниження цін.

"У сумі два фактори - підвищення акцизів і здешевлення ресурсів - можуть нівелювати подорожчання бензинів", - підкреслив Сіренко.

Як повідомлялося, 11 травня Верховна рада прийняла за основу урядовий законопроект №6337, який передбачає збільшення ставок акцизного збору на бензин на 56,4-81,8% - з 110 євро до 172-200 євро за тонну.

Крім цього, на першому читанні в документ містив норму про підвищення акцизного збору за компоненти автомобільних бензинів і легкі дистиляти в 8,6 разу у порівнянні з існуючим - до 172 євро за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: