НБУ буде викуповувати ОВДП у банків за п'ять днів до погашення

Середа, 3 лютого 2010, 17:01

Національний банк (НБУ) готовий викуповувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) у комерційних банків за п'ять днів до їх погашення.

Про наявність такої домовленості повідомив агентству "Інтерфакс-Україна"  в.о. міністра фінансів Ігор Уманський в середу.

"Є відповідна постанова Національного банку", - додав він, не уточнивши деталі.

Коментуючи підсумки первинних аукціонів 28 січня і 2 лютого, на яких різко зріс обсяг розміщення облігацій, голова Мінфіну спрогнозував, що і наступні аукціони "будуть цікавими".

У той же час він підкреслив, що банки можуть не сподіватися на те, що уряд піде на підвищення ставок прибутковості щодо ОВДП.

Як повідомив агентству директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик, домовленість про можливість викупу Нацбанком держоблігацій стосувалася тільки одного аукціону.

"Це було всього лише один аукціон. У ньому брали участь три-чотири банки, які зібрали 400 млн. грн. Там не був передбачений обов'язковий викуп", - сказав він.

Він додав, що значний обсяг продажу на аукціонах 2 лютого ніяк не пов'язаний з цим рішенням НБУ.

Як повідомлялося, для залучення покупців Мінфін у другій половині грудня 2009 підвищив прибутковість ОВДП з 19-20% річних до 25-28% річних.

Такий захід спільно з щільним графіком проведення аукціонів до двох разів на тиждень дозволив довести обсяг їх розміщення до 1,1 млрд. грн. на тиждень. Однак у січні Мінфін знову опустив ставки, що призвело до різкого падіння обсягів продажів.

У такій ситуації минулого тижня прем'єр Тимошенко звернулася до банкірів з проханням збільшити обсяг купівлі ОВДП.

За повідомленнями ЗМІ, підвищити привабливість держоблігацій має узяте Нацбанком зобов'язання викуповувати облігації за п'ять днів до їх погашення урядом.

У результаті Мінфін призначив на 28 січня позачергові первинні аукціони, на яких збільшив обсяг продажів в 4,5 рази - до 0,76 млрд. грн., а 2 лютого обсяг продажів зріс до 1,12 млрд. грн.

Реклама:

Після цього прибутковість ОВДП почне поступово знижуватися аж до найближчого погашення в березні 2010 року, вважають в Astrum Investment Management.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!