Думка експерта: НБУ може перетворитися на лебедя, рака і щуку

Середа, 25 листопада 2009, 18:00

В середу в. о. міністра фінансів Ігор Уманський звернувся з пропозицією реформування Національного банку (НБУ).

На думку старшого аналітика компанії Phoenix Capital Андрія Нестерука, поділ відповідальності в НБУ може призвести до негативних результатів і навряд чи себе виправдає.

"Питання про те, чи потрібно розділяти функції монетарного та банківського регулятора, обговорюються не тільки в Україні, консенсусу щодо цього питання в світі немає", - зазначив аналітик.

За його словами, прихильники такого кроку вважають, що такий розподіл функцій дозволяє боротися з інфляцією.

"Монетарний регулятор, поєднаний з банківським регулятором може надмірно збільшувати грошову масу для того, щоб дати дешеві кредити банківській системі. У подібних діях дорікали НБУ наприкінці 2008 року", - говорить експерт.

При цьому Нестерук підкреслює, що противники такого поділу наголошують на необхідності тісної координації дій монетарного та банківського регуляторів.

"Якщо тісної координації не буде, може вийти ситуація, як у байці Крилова про лебедя, рака і щуку. В Україні ж, де відсутня координація дій між основними органами влади, це може призвести до вкрай негативних результатів", - вважає він.

Експерт також попереджає, що якщо монетарний і банківський регулятор будуть координуватися конфліктуючими політичними силами, неможливо буде здійснювати адекватну монетарну політику і забезпечувати підтримку банківської системи.

Більш важливим, на його погляд, на даний момент є питання незалежності НБУ і постановки йому правильних задач.

"Так, Конституція України ставить завдання підтримки стабільності грошової одиниці, але не визначає, що розуміється під стабільністю гривні в даному випадку", - додав аналітик.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!