Одеський НПЗ може запрацювати у найближчий місяць

П'ятниця, 9 жовтня 2009, 10:32

НК "ЛУКОЙЛ" сподівається, що проблему навколо Одеського НПЗ в Україні вирішать протягом місяця.

Про це заявив в інтерв'ю телеканалу "Вести" голова "ЛУКОЙЛа" Вагіт Алекперов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зараз ми ведемо переговори, сподіваюся, в найближчий місяць узгодимо наші дії, і завод буде працювати нормально", - сказав він.

На думку голови "ЛУКОЙЛа", "Укртранснафтою" були здійснені "не зовсім підготовлені дії" при організації поставок нафти Кременчуцькому заводу, що перешкодило роботі Одеського НПЗ.

"Ці дії не були погоджені з "ЛУКОЙЛом", "Транснєфть" також не була підготовлена, щоб змінити маршрути", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, у скільки компанія оцінює збитки від зупинки Одеського НПЗ, він сказав: "Ми поки не завершили підрахунок збитків, тому що не знаємо періоду часу, протягом якого він буде стояти. Сьогодні технологічні установки все ще зупинені".

При цьому Алекперов не виключив проведення на території України судового розгляду через ситуацію, що склалася з поставками нафти на Одеський НПЗ.

Реклама:

Як повідомлялося, керівництво "ЛУКОЙЛ" 2 жовтня ухвалило рішення зупинити виробництво на Одеському НПЗ.

"Це вимушене рішення викликане діями української компанії ВАТ "Укртранснафта", яка з 1 жовтня 2009 перестала прокачувати нафту за маршрутом" Лисичанськ-Кременчук-Одеський НПЗ", - пояснювала НК.

Запропоновані ВАТ "Укртранснафта" інші маршрути поставок нафти на Одеський НПЗ за розрахунками фахівців "Лукойла" значно здорожують вартість сировини і, таким чином, приводять підприємство до збитковості, пояснює компанія.

У той же час "Укртранснафта" покладає всю відповідальність за зупинку переробки нафти на Одеському НПЗ на "ЛУКОЙЛ" і АК "Транснєфть".

В українській компанії вважають, що основною метою ситуації, що склалася, є намір завадити здійсненню поставок каспійської нафти на Кременчуцький НПЗ.

Так, ЗАТ "Укртатнафта" планує в жовтні імпортувати 240 тис. тонн каспійської нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!