Ющенко саботував створення податкового реєстру

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 09:11

Державна податкова адміністрація втратила можливість з 1 листопада почати формування електронного реєстру податкових накладних і використовувати його для виявлення фіктивних сум ПДВ, заявлених до відшкодування.

Президент Віктор Ющенко у четвер підписав указ № 872, яким оскаржив у Конституційному суді розпорядження Кабміну № 1178-р від 23 вересня "Питання загального реєстру податкових накладних", зупинивши його дію, пише газета "Комерсант-Україна".

На думку глави держави, уряд перевищив свої повноваження і надав Державній податковій адміністрації (ДПАУ) права реєструвати податкові накладні на етапі їх передачі від продавця до покупця; перевіряти підприємства, які допустили помилки при складанні накладних; блокувати формування підприємцями податкового кредиту і вводити солідарну відповідальність за несплату ПДВ контрагентами.

"Розпорядження Кабміну не відповідає Конституції, згідно з якою кожен зобов'язаний сплачувати податки в порядку і розмірах, встановлених законом, система оподаткування прописується виключно законами, а прийняття законів належить до повноважень Верховної ради", - йдеться в конституційному зверненні президента.

Реклама:

Указ глави держави з'явився всього за кілька днів до початку формування реєстру, зазначає видання.

Вже з 1 листопада підприємства мали б подавати до реєстру накладні з сумою ПДВ понад 1 млн. гривень (від 500 тис. гривень - з 1 січня 2010 року, від 100 тис. гривень - з 1 квітня).

Раніше заступник голови ДПАУ Олексій Любченко заявляв, що ця база даних необхідна для виявлення безпідставного формування сум податкового кредиту, попередження обігу фіктивних накладних і відстеження руху товарів груп ризику в режимі реального часу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!