Соколовський вважає ставку транзиту російського газу заниженою

П'ятниця, 4 вересня 2009, 20:59

Представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає заниженою ставку, за якою Росія платить за транзит свого газу територією України.

Про це ідеться у повідомленні головної служби інформаційної політики Секретаріату президента.

Соколовський нагадує, що зараз Росія платить за транзит 1,7 долара за 1 тис. кубометрів на 100 км, а згідно із закладеною в домовленостях формулою в 2010 році ця ставка становитиме 2,7 долари.

"В 2010 році транзитна ставка за транспортування російського природного газу 2,7 долари однаково буде майже в 2 рази нижчою, ніж в інших європейських країнах, через необґрунтоване заниження базової ставки 2,04", - вважає він.

Реклама:

При цьому Соколовський зазначив, що не виконуються домовленості президента Віктора Ющенка і президента Росії Дмитра Медведєва відносно синхронного підвищення транзитної ставки і ціни на газ для України.

"Тому важко зрозуміти вчорашню заяву прем'єр-міністра про нібито встановлення українською стороною нових транзитних ставок, які й без участі керівництва уряду України однозначно розраховуються за січневим контрактом", - говорить представник президента.

За словами Соколовського, Ющенко ще раз закликає уряд реально оцінити наслідки згубних для України газових контрактів і наполягає на їх перегляді.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" має намір залучити міжнародних консультантів для визначення економічно обґрунтованого рівня ставки на послуги з транзиту природного газу територією України.

У травні загальний транзит природного газу через територію України скоротився на 21,74%, або на 2,15 млрд. кубометрів порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 7,74 млрд. кубометрів.

В 2008 році транзит газу через територію України становив 119,6 млрд. кубометрів, що на 3,8% більше ніж в 2007.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!