Біржі отримають "національний" індекс

Середа, 30 вересня 2009, 09:34

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) має намір почати розраховувати новий фондовий індекс.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на директора департаменту моніторингу та стратегії розвитку фондового ринку ДКЦПФР Олену Табалу.

За її словами, методологія розрахунку Національного фондового індексу зараз уточнюється.

Планується, що новий індикатор буде розраховуватися вже у грудні 2009 року.

Реклама:

Особливістю цього індексу стане те, що при його розрахунку будуть враховуватися не тільки операції з цінними паперами, які проходять на фондових біржах, а й велика частина позабіржових трансакцій.

Планується, що в індексний кошик, крім акцій українських підприємств, будуть входити також і корпоративні облігації та іпотечні папери.

У Держкомісії вважають, що індекс, розрахований таким чином, буде більш об'єктивно відображати ситуацію на українському фондовому ринку.

"На відміну від фондових бірж, яким доступна інформація тільки по торгах на їх майданчику, Комісія бачить ситуацію ще й на неорганізованому ринку. Звичайно, обсяг позабіржових угод дуже відрізняється від укладених на біржі, але тільки з урахуванням їх можна скласти цілісну картину того, що відбувається на фондовому ринку ", - вважає Табала.

За задумом ідеологів нового показника, індекс повинен скласти конкуренцію найбільш популярним зараз індикаторів - індексом Української біржі (УБ) і ПФТС.

"Комісія налаштована, щоб Національний фондовий індекс був на тому ж рівні індикаторів, на які нині посилаються інформагентства", - розповідає Табала.

У Комісії повідомили, що в середньостроковій перспективі індикатор буде розраховуватися на щоденній основі.

Як відомо, до 2008 року Держкомісія розраховувала інтегральний індекс фондового ринку, при його розрахунку враховувалися всі угоди з акціями українських підприємств. Значення цього індикатора визначалося раз на квартал.

У 2008 році ДКЦПФР відмовилася від його розрахунку через збільшення кількості угод і технічних труднощів при розрахунку індикатора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!