У Ющенка зобов’язали Тимошенко забезпечити прозорість

Четвер, 27 серпня 2009, 19:10
Уряд має забезпечити доступ до газотранспортної системи та сховищ газу третім сторонам на прозорих умовах.

Про це йдеться в рішенні Ради нацбезпеки і оборони, прийнятому в червні, і яке президент Віктор Ющенко ввів у дію своїм указом, який опубліковано на сайті глави держави.

Крім того, Кабмін повинен запровадити прозорі тарифи на доступ до ГТС, які відображають витрати і включають належну дохідність інвестицій.

Також уряд має забезпечити незалежність оператора ГТС шляхом надання можливості використання надходжень від доходів від зберігання і транспортування газу, функціонування оператора на комерційних засадах.

Кабмін повинен не допускати дій, які можуть суттєво ускладнити реалізацію декларації Україна-ЄС, підписаної у березні, зокрема, авансового використання доходів від транспортування і зберігання газу на потреби, що виходять за межі функцій оператора ГТС.

Крім того, уряд має прискорити розроблення концепції формування та розвитку ринку природного газу, розробити та затвердити у тримісячний строк концепцію формування та розвитку ринку вугільної продукції.

Зокрема, Кабмін має передбачити забезпечення диверсифікації джерел, постачальників, маршрутів та способів транспортування газу, зокрема, шляхом поставок природного газу з прикаспійських та середньоазіатських держав, участі у проектах з розвідки, розробки та експлуатації родовищ на території Африки і Близького Сходу та поставок зрідженого природного газу.

РНБО також вважає, що при укладанні контрактів на поставку ядерного палива для АЕС уряд повинен уникати прийняття умов, що обмежують можливості щодо диверсифікації джерел постачання і яка монополізує окремі послуги паливного циклу.

Крім того, уряд повинен розробити до кінця 2009 року програму реформування газового сектору на 2010-2011 на основі законодавства ЄС.

Реклама:

Також РНБО доручив забезпечити повну і своєчасну оплату паливно-енергетичних ресурсів, посилити контроль адміністративної відповідальності споживачів за недотримання умов договорів за несвоєчасні розрахунки за спожиті паливно-енергетичні ресурси.

Уряд має усунути перехресне субсидування певних категорій споживачів і регіонів з одночасним впровадженням адресної грошової допомоги для соціально незахищених верств населення.

Кабміну доручено усунути адміністративні бар'єри (у першу чергу, у тарифній політиці) для розвитку та модернізації газотранспортної системи, а також розвідки та видобутку вуглеводнів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!