Думка експерта: Довіра населення до банків повертається

Вівторок, 7 липня 2009, 16:45

У червні населення розмістило на депозитах найбільшу суму з початку року - 5,2 млрд. грн.

Керівник групи радників голови НБУ вважає, що ця позитивна тенденція пов'язана з поверненням довіри населення до банків, НБУ та уряду.

Депозити в національній валюті збільшилися на 3%, а в іноземній валюті - скоротилися на 0,9%. Зростають депозиті як юридичних осіб так і фізичних: депозити юридичних осіб в іноземній валюті виросли на 4,3%, а фізичних осіб - на 2,7%, зазначає предсавник НБУ.

"Це продовження тенденції, яка стартувала в квітні", - зазначає він.

Реклама:

"З початку року загальне зростання депозитів поки є "мінусовим" (-11,4%). Кредити теж трохи оживилися. Зростання кредитів в національній валюті в червні збільшилося на 4,1%, з початку року - на 11,2%. Але поки що не є позитивною динаміка по кредитах для фізичних осіб", - додав Литвицький.

Проблема, за його словами, в тому, що поки довіру банків до позичальника не відновлено.

Крім того, керівник групи радників голови НБУ наголосив на позитивних тенденціях щодо ситуаціїї з інтегральною депозитною ставкою.

"Триває зниження ставок по кредитах. Інтегральна ставка за кредитами з початку року скоротилася на 3,4%, а інтегральна ставка по депозитах зменшилася на 0,2%. Значит банки дорожать грошима вкладників і не знижують різко ставки по депозитах", - сказава він.

Литвицький виділив п'ять основних факторів, які вплинули на зростання обсягу депозитів в банківській системі.

"По-перше, це пов'язано з тим, що цього року стабільний курс. Навіть спостерігається деяке зміцнення з початку року, а ті коливання, які були в останній тиждень "погасили" приблизно на рівні 7,66 грн./дол.", - вважає він.

За його словами, ця ситуація відрізняється від тенденції четвертого кварталу, коли спостерігалася значна зміна курсу валют.

"Другий фактор це зниження інфляції. Якщо інфляція зменшилася удвічі практично, в порівнянні з минулим роком, це теж впливає на настрої вкладників", - стверджує предсавник НБУ.

Третьою причиною Литвицький називає успішне розв'язання проблеми "Промінвестбанку": "Вважаю, що такий успіх дає можливість населенню більше довіряти діям Національного банку та уряду".

Крім того, вважає він, НБУ роз'яснив ситуацію з мораторієм на вилучення депозитів.

"Ніякого мораторію вже немає, хоча його і не було. Вже є чіткий сигнал Нацбанку, що ніяких бар'єрів для повернення кредитів клієнтам банків немає. І це теж ситуацію поліпшило", - впевнений Литвицький.  

Одним з останніх важливих факторів збільшення обсягу депозитів у червні він назвав рекапіталізацію банку "Київ", Укргазбанку і Родовід банку.

При цьому керівник групи радників голови НБУ допустив, що в капіталі банків повинні брати участь і приватні інвестиції, а не тільки державні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!