Працювати на фондовому ринку стане легше

Вівторок, 7 липня 2009, 11:38

24 червня 2009 року на засіданні державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (ДКЦПФР) було прийнято рішення, яке затвердило нові правила професійної діяльності з торгівлі цінними паперами.

Про це повідомив голова комісії Сергій Петрашка, передає прес-служба "Української біржі".

Учасники ринку позитивно сприйняли це рішення і сподіваються, що це роз'яснення полегшить роботу біржового "ринку заявок".

"Ринок заявок влаштований таким чином, що заздалегідь невідомо з ким із торговців буде укладена угода, і тим більше немає інформації про кінцевого клієнта цього торговця. Крім того, кількість кінцевих клієнтів може вимірюватися десятками і сотнями тисяч. Загальні вимоги з фінансового моніторингу не враховували цих особливостей, так як до березня цього року ринку заявок в Україні не було", - пояснює голова правління ВАТ "Українська біржа" Олег Ткаченко.

Директор інвестиційної компанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін вважає, що необхідність ідентифікувати клієнтів своїх контрагентів значно ускладнювала роботу і створювала непрозорість на ринку.

Так торгівці були змушені передавати своїм контрагентам ідентифікаційні документи на всіх своїх клієнтів. Це суперечило вимогам конфіденційності, а обмін паперовими документами викликав додаткові накладні витрати.

"Після скасування вимоги по крос-ідентифікації учасники біржових торгів зможуть заощаджувати час і гроші, тобто підвищиться ефективність ринку", - впевнений Ткаченко.

Голова біржової ради ВАТ "Українська біржа", генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа відзначає, що скасування необхідності розкривати клієнтів своїх контрагентів істотно зменшує працевитрати торговця в частині фінансового моніторингу.

Крім того, конфіденційність інформації, в даному випадку, оберігає базу клієнтів кожного торговця.

"Очевидно, що це прогресивний крок для українського фондового ринку, а також результат ефективної роботи нового керівництва комісії та узгоджених дій двох відомств", - вважає Мазепа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!