У Коломойського хочуть забрати "золоту акцію" "Укртатнафти"

Понеділок, 6 липня 2009, 08:57

НАК "Нафтогаз України" намагається оскаржити продаж групі "Приват" 18,3% акцій "Укртатнафти".

У компанії заявляють про порушення процедури конкурсу, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що до початку 2009 року Татарстан контролював "Укртатнафту" через Мінземмайна (28,77%), "Татнафта" (8,61%), AmRuz Trading (8,34%) і SeaGroup International (9,96%). "Нафтогазу" належало 43,05% акцій, ТОВ "Корсан", яке пов'язують з групою "Приват" - 1%.

На початку року за рішенням українського суду акції AmRuz Trading і SeaGroup були повернуті "Укртатнафті". А в кінці червня компанія продала їх "Корсану", чия частка в результаті зросла майже до 19,3%.

Реклама:

У п'ятницю "Нафтогаз" подав позов до Господарського суду Полтавської області з вимогою скасувати результати аукціону і повернути акції на баланс "Укртатнафти".

У компанії зазначають, що, відповідно до указів президента України №704 від 29 листопада 1994 року і президента Татарстану №УП-883 від 13 грудня 1994 року про створення підприємства, його капітал повинен бути розділений паритетно між двома сторонами.

У статуті "Укртатнафти" також говориться, що рішення про продаж її акцій повинна була приймати наглядова рада, а не правління.

Крім того, "Укртатнафта" вже більше року не стверджувала фінансовий звіт, що не дає їй права реалізовувати свої акції.

В "Укртатнафті" з доводами "Нафтогазу" не згодні.

"У законі "Про акціонерні товариства" сказано, що акції компанії, які їй повернули, повинні бути продані на аукціоні, а не розподілені, як захотілося президентам в 1994 році", - заявив начальник юридичного відділу підприємства Валерій Корнеляк.

Компанія також отримала рішення Госпсуду Полтавської області, який дозволив правлінню проводити конкурс.

"Суд прийняв до уваги те, що наглядова рада, по суті, перестала представляти інтереси акціонерів. Наприклад, "Нафтогаз" в раді представляють народний депутат Юрій Бойко та колишній начальник юрдепартаменту НАК Рустем Ахметов, які до акціонерів "Укртатнафти" вже більше двох років не мають стосунку. Крім того, в раді числяться представники AmRuz і SeaGroup, які з початку цього року не є акціонерами ", - зазначив Корнеляк.

Він також нагадав, що згідно із законом "Про акціонерні товариства" підприємство має право торгувати акціями і без затвердження фінзвітів.

"Насамкінець, наш фінзвіт затвердила податкова адміністрація і жодних претензій не пред'являла", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!