ЕКСПЕРТИ ПРОГНОЗУЮТЬ ПОДАЛЬШУ ДЕВАЛЬВАЦІЮ ГРИВНІ

Вівторок, 28 липня 2009, 19:24

Послаблення гривні продовжиться під тиском виплат за зовнішніми боргами, розрахунками за імпортований газ і девальваційними очікуваннями населення.

Про це заявили опитані у вівторок агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Ринок очікував зниження курсу гривні, хоча й не настільки стрімкого. Думаю, що падіння курсу призупиниться на рівні 8,3 грн./дол., але в майбутньому не виключено подальше зниження до 9 грн./дол. Викликане падіння планованими великими виплатами за зовнішніми боргами", - сказав заступник голови правління БМ Банку Тарас Кияк.

За оцінкою фахівців, підвищений попит на валюту формується як населенням, яке купує валюту в очікуванні нової хвилі девальвації гривні восени, так і юридичними особами, які прагнуть вийти з валютних кредитів у гривневі.

Реклама:

"Девальваційних тренд обумовлений фундаментальними факторами і збільшується дисбалансом між попитом і пропозицією валюти на ринку. Дивлячись на масштаб попиту та дисбалансу, Нацбанк, очевидно, усвідомив безперспективність активного протистояння цій тенденції і обмежив свою присутність на ринку, а також доступ банків до валютних інтервенцій: це моментально прискорило курс ще вище", - додав директор казначейства одного з найбільших банків України.

Як повідомлялося, послаблення гривні відносно долара прискорилося в червні-липні: з 15 червня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з 7,63 грн./дол. Однак максимальна денна зміна було зафіксована в цей період 28 липня: за один день ринковий курс на міжбанку знизився до 8,17 грн./дол. з 7,955 грн./дол. за підсумками торгів у попередній день.

Курс гривні на міжбанку з початку року знизився на 1,5% (з 8,05 грн./дол.), втративши курсові досягнення першого півріччя.

"Причини девальвації гривні - купівля доларів для розрахунків НАК "Нафтогаз України" за закачування газу до сховища і девальваційних очікувань населення", - вважає член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

При цьому, на його думку, розвиток ситуації в найближчі дні буде залежати від позиції Нацбанку.

"Якщо на аукціоні в підтримку фізичних осіб-позичальників (запланованого на 29 липня) НБУ задовольнить не менше половини заявок, можна вважати, що Нацбанк починає інтервенції на підтримку гривні і курс національної валюти може швидко стабілізуватися. Якщо НБУ задовольнить лише незначну частину заявок, курс гривні продовжить зниження", - пояснив він.

Разом з тим голова правління Діамантбанку Олександр Рибалкін висловив думку, що гривня може відіграти падіння після того, як Міжнародний валютний фонд ухвалить рішення про надання Україні чергового траншу фінансування, Україна проведе черговий платіж за російський газ і уряд оголосить свою позицію щодо проблемного Укрпромбанку.

"Зараз ще не час для девальвації курсу, ця ситуація тимчасова. Восени, на жаль, курс може знизитися до 8,5-9 грн./дол.", - сказав він.

"Якщо регулятор буде і надалі дотримуватися політики підтримки гривні шляхом проведення валютних інтервенцій, можна сподіватися, що курс національної валюти стабілізується", - додала начальник управління грошових і валютних ринків ВіЕйБі Банку (Київ) Наталя Шишацька.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!