Думка експерта: Харчопром покращив показники завдяки імпортозаміщенню

Четвер, 16 липня 2009, 12:37

За підсумками першого півріччя ні одна з галузей промисловості України так і не змогла показати позитивну динаміку. У червні зростання спостерігалося лише в харчовій промисловості.

В коментарі "Економічній правді" аналітик Foyil Securities Руслан Патлавський зазаначів, що позитивні показники харчопрому, зокрема, пов'язані з девальвацією гривні.

"Очевидно, на даний момент відбувається заміщення більш дорогої імпортної продукції, що зумовлено падінням курсу гривні в кінці 2008 року, більш дешевими товарами місцевого виробництва", - вважає він.

Крім того, навіть в умовах кризи споживачі продовжують купувати продукти харчування, що говорить про досить високий ступень нееластічності попиту на цю категорію товарів в умовах падіння рівня доходів, каже аналітик.

За його словами, погіршення ситуації в транспортній галузі пов'язане з відсутністю кредитування й скороченням обсягів перевезень.

"У попередні роки зростаючі доходи населення, а також розвиток споживчого кредитування в Україні стали основними факторами зростання виробництва автомобілів", - підтверджує Патлавський.

Він запевняє, що падіння рівня доходів населення і досить вузька доступність автомобільних кредитів, за допомогою яких продавалося до 70% всіх автомобілів в Україні, стали причиною того, що в 1 півріччі 2009 року продажі нових автомобілів в Україні скоротилися на 74% порівняно з січнем -червнем 2008 року.

Аналітик додає, що до категорії транспортних засобів також відноситься рухомий залізничний склад, попит на який сильно знизився в цьому році.

Він зазначає, що зниження попиту пов'язане зі скороченням обсягів перевезень вантажів державними операторами ("Укрзалізниця", РЗД).

Додатковою причиною Патлавський називає скорочення інвестиційних програм на придбання рухомого складу корпоративними покупцями, які володіють приватним з/д парком (металургійні підприємства, зернотрейдери, приватні транспортні компанії).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!