Харчовики підгодовують промисловість

Четвер, 16 липня 2009, 11:03

За підсумками першого півріччя ні одна з галузей промисловості України так і не змогла показати позитивну динаміку.

У червні зростання спостерігалося лише в харчовій промисловості. Швидше за все, така тенденція збережеться до кінця року, вважають експерти, пише видання "Комерсант-Україна".

Ситуація в промисловості України в червні незначно покращилася. Падіння обсягів виробництва склало всього 27,5% (до червня 2008 року), тоді як у квітні-травні - 31,8%.

Збільшення виробництва по відношенню до рівня травня цього року минулого місяця склало 3,1%. Позитивна динаміка зафіксована, зокрема, у сферах виробництва електрообладнання (зростання на 27,5%), легкій промисловості (14,2%) та машинобудуванні (+6,9%), а негативна - у виробництві транспортних засобів (падіння на 5 , 9%), а також у виробництві коксу і нафтопереробці (-2,6%).

Вперше з початку року в одній з галузей промисловості вдалося досягти зростання виробництва по відношенню до аналогічного періоду минулого року.

Харчова галузь у червні наростила обороти на 0,9%.

Експерт ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Цепенда вважає, що цьому сприяли два фактори. Виробництво продуктів харчування не припиняється навіть під час кризи, а девальвація гривні дозволила українським підприємствам збільшити обсяги виробництва за рахунок імпортозаміщення.

Але статистика першого півріччя виявилася менш втішною. Промислове виробництво скоротилося на 31,1% - ні в одній галузі не було позитивної динаміки.

Найменше падіння спостерігалося в сферах видобутку паливно-енергетичних корисних копалин (-4,7%) і виробництва продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів (-5,8%).

Аналітик ІК Galt & Taggart Securities Олександр Паращий пояснює це тим, що в першому півріччі вугледобувні компанії збільшили видобуток на 15% для повного заповнення складів, зокрема, електростанцій. До кінця року такого зростання вже не буде.

Директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін додає, що значного падіння в галузі не відбулося через зростання видобутку газу.

"Це пов'язано з його високою ціною в Україні - вище, ніж у будь-якій європейській країні, - 2434 грн. за тисячу кубометрів, що викликає у видобувних компаній, як приватних, так і державних, спокусу видобувати більше газу. Справа не у виробничих успіхах, а в бажанні отримати швидкий прибуток", - зазначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!