НБУ не відмовиться від валютних аукціонів

Четвер, 4 червня 2009, 12:31

Національний банк (НБУ) не має наміру відмовлятися від проведення валютних аукціонів для позичальників, незважаючи на зміцнення гривні.

Обсяги продажів на таких аукціонах катастрофічно впали, пише видання "Дело".

На аукціоні 29 травня Нацбанк пропонував євро по 10,9 грн. В обмінниках його можна було придбати за 10,6.

На аукціоні 22 травня Нацбанк продавав долари за курсом 7,63 грн./дол., у той час як готівковий курс у комерційних банках коливався від 7,61 до 7,65. Тобто при бажанні позичальники могли самостійно купити американську валюту навіть дешевше, ніж в НБУ.

Останнім часом попит на валюту "від Нацбанку" різко впав, констатують банкіри. На останньому травневому аукціоні банки купили 1,8 млн. дол., хоча на самому початку місяця купували 61 млн. дол.

Цілком закономірно, що найближчим часом Нацбанк може й зовсім відмовитися від валютних аукціонів. В НБУ ці побоювання підтвердили, заявивши, що аукціони будуть проводити тільки до тих пір, поки буде існувати підвищений попит на іноземну валюту з боку позичальників.

"При цьому курс продажу валюти на аукціонах буде змінюватися у відповідності з коливаннями попиту та пропозицій іноземної валюти", - повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.
 
Щоправда, як розповіли у відділенні одного з комерційних банків, практика валютних аукціонів все ж таки залишиться. І курс на таких аукціонах буде оголошуватися, як і зараз, тільки після проведення аукціону. Тобто ні позичальники, ні навіть банки не зможуть дізнатися курс до фактичного здійснення покупки інвалюти, а рішення про участь в аукціоні повинні приймати наосліп.

Для позичальників це означає, що ніяких гарантій того, що їм вдасться заплатити по кредиту за більш вигідним курсом, у них не буде.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!